• Početna>
  • Vesti>

PORUKE LJUBAVI I MIRA IZ KOSOVSKE MITROVICE VLADIKE TEODOSIJA I MARKA ĐURIĆA

Vladika raškoprizrenski I kosovskometohijski vršio je večernje bogosluženje na Badnje veče u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, gde je usledilo osvećenje i tradicionalno paljenje badnjaka. Večernjoj službi prisustvovao je I direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Marko Đurić sa saradnicima, minister lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubimir Marić, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, načelnik kosovskomitrovačkog okruga Vaso Jelić, koordinator Kancelarije za KiM u Kosovskoj Mitrovici Zlata Radovanović. Nakon svečanog paljenja badnjaka I veličanstvenog vatrometa koji je priređen u porti ckve, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić obratio se novinarima.
– Okupili smo se večeras na Badnje veče u Kosovskoj Mitrovici da celoj Srbiji odavde, sa našeg Kosova i Metohije poželimo srećan praznik Hristovog rođenja , da odavde pošaljemo poruku svim pravoslavnima i svim Srbima koji sutra slave ovaj praznik, poruku ljubavi i mira, da podsetimo celu Srbiju na to da je ovo vreme i ovaj trenutak da se podsetimo šta je ono što smo u 2015. godini uradili kao Srbi i kao pravoslavci za naše Kosovo i Metohiju, i da danas i sutra dobro razmislimo i o tome šta će svako od nas pojedinmačno u 2016.uraditi za Kosovo i Metohiju, i kako će dati svoj doprinos. Svako od nas mora da uradi nešto kako bismo sačuvali i očuvali naš koren. Od najmanjih stavri koje su nam svima dostupne, od toga da pošaljemo sms poruku koja ide za narodne kuhinje koja hrani naše ljude na Kosovu i Metohiji, do raznih drugih oblika brobe. Postoji mnogo toga što svako od nas može da uradi i što mora i što treba kao Srbin i pravoslavac da uradi, da bismo naše Kosovo i Metohiju očuvali i u narednoj godini . Ovo je vreme da se podsetimo i da osim što večeras imamo privilegiju da obeležavamo badnje veče i što ćemo sutra kao Srbi i pravoslavci slaviti i Božić, da se setimo i toga da osim što smo rođenjem Srbi pravoslavci, da tu zvučnu titulu treba i da opravdavamo svakim danim našim radom i našim delima, da bismo zaista bili Srbi i pravoslavci Sv. Save i Stefana Nemanje i Stefana Dečanskog moramo i našim delima u toku godine biti dostojni toga a to između ostalog znači i da učimo o našoj tradiciji , o našoj istoriji, o našoj veri. Da znamo više o tome kako su živeli naši slavni preci, kako su živeli naši sveti carevi i kraljevi koje su vrednosti koje su njih u životiu vodile i terale da opstanu u teškim vremenima i prilikama, koje su to vrednosti koje su učinile da mi Srbi danas imamo priliku da se dičimo time da imamo naš Jerusalim, a to je naše Kosovo i Metohija. U ime Vlade Republike Srbije, države Srbije i svih njenih institucija želim da se zahvalim preosvećenom vladiki Teodosiju episkopu raškoprizrenskom i svem našem sveštenstvu i monaštvu SPC koja živi radi na Kosovu i Metohiji i zahvaljujući čijim molitvama naš duh ovde ostaje i u ovom teškom vremenu.Okrenimo se i vrtaimo našim srpskim i pravoslavnim vrednostima da bismo bili dostojni srpskog imena. To je poruka koju šaljemo danas iz Kosovske Mitrovice.

Episkop raškoprizrenski i kosovskometohijski Vladika Teodosije poručio je svakom Srbinu, Pravoslavcu, Hrišćaninu da naš život na zemlji bude u znaku časnoga krsta. – To znači da imamo i vertikalu i horizontalu . Po vertikali da naša molitva bude stalno upućena Gospodu, da nam podari besprekoran i čist život i da nam pomogne na Hristovom putu kojim hodimo ovde na zemlji, a po horizontali da budemo milostivi jedni prema drugima i da negujemo i gajimo hrišćansku ljubav prema bližnjima. Ako imamo Hrista u sebi , ako dom naše duše bude kao nekada Vitlejemska pećina koja je svesvila Bogomladenca Hrista, onda ćemo zaista tom Hristovom ljubavlju moći da gledamo svoga bližnjega svoga brata, a isto tako i onima koji nam možda trenutno ne žele dobro da i njima poželimo sve najbolje i da imamo ljubavi i prema njima. Molitva prema bogu i hrišćanska ljubav, da budemo milostivi jedni prema drugima, da ukažemo bar neko dobro delo čime bi potvrdili da imamo ljubav Hristovu i da smo njegovi učenici.- rekao je Vladika Teodosije.

Comments

Pročitaj još