• Početna>
  • Vesti>

Novi gradonačelnici tri opštine na severu položiće zakletvu ove nedelje

Foto: Radio Mitrovica sever, arhiva

U tri severne opštine očekuje se da će tokom ove nedelje biti određeni datumi polaganja zakletve novih gradonačelnika. Dok Ministarstvo za lokalnu samoupravu kaže da koordinira aktivnosti, opozicija zahteva da se polaganje zakletve novih predsednika opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću ne improvizuje.

Očekuje se da će do kraja nedelje biti određeni datumi za polaganje zakletve izabranih gradonačelnika tri severne opštine. Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, u pisanom odgovoru za RTK, kažu da čekaju predloge gradonačelnika.

„Do kraja sedmice se očekuje da budu objavljeni termini ostalih sednica i zakletve gradonačelnika, čekamo predloge gradonačelnika. Ministar Krasnići je imao redovne sastanke sa četiri izabrana predsednika i mi smo u koordinaciji za neophodne pripreme i zakonske rokove predviđene zakonom“, navodi se u odgovoru Ministarstva administracije i lokalne samouprave.

O ovom pitanju je u ponedeljak govorio i šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri, koji je rekao da ne treba improvizovati zakletvu novih gradonačelnika u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, već da ministarstvo i bezbednosne institucije treba da stvore uslove za održavanje ovih sednica po ustavnom poretku.

U međuvremenu, organizacioni sekretar ove stranke, Betim Đoši, reagovao je u nedelju na Vladu, rekavši da se dva gradonačelnika iz DPK, koji su pobedili u Zvečanu i Zubinom Potoku, suočavaju sa pritiscima i poniženjima zvaničnika Vlade.

Međutim, zvaničnici MALS-a nisu komentarisali navode o pritiscima.

Od četiri gradonačelnika izabrana 23. aprila, zakletvu je položio samo onaj iz Severne Mitrovice, Erden Atić. Dok Izmir Zećiri, Ljuljzim Hetemi i Iljir Peci imaju rok do 28. maja da polože zakletvu, inače će izgubiti mandat.

Izbori na severu održani su 23. aprila, a rezultati su potvrđeni 28. aprila, dok je 28. maj određen kao rok za polaganje zakletve.

Comments

Pročitaj još