• Početna>
  • Vesti>

Sabor SPC osudio napade na sprki narod, svetinje i imovinu na Kosovu i Metohiji

SPC

Na ovogodišnjem redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve posvećena je posebna pažnja narodu i crkvi na Kosovu i Metohiji.

U protekloj godini zabeleženo je više desetina napada na naše ljude, svetinje, domove i imovinu Srba na Kosovu i Metohiji, što je dovelo do toga da u znak mirnog, ali odlučnog protesta Srbi iz srpskih opština na Severu Kosova i Metohije izađu iz kosovskih institucija, dok se ne uspostavi ZSO u skladu sa već postignutim i potpisanim dogovorima sa Prištinom, uz posredovanje Evropske unije, u Briselu 2013. i 2015. godine, navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Srpska Pravoslavna Crkva se oduvek zalagala za to da se svi problemi na KiM rešavaju mirno i dijalogom, kao i da uvek budu u funkciji mirnog suživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom prostoru žive.

Crkva i ovom prilikom osuđuje sve napade na srpski narod, njegove svetinje i imovinu, naročito terorističke oružane napade na pojedine Srbe, uključujući i decu, kao i tajne spiskove na osnovu kojih se hapse i pritvaraju Srbi, čak i bivši pripadnici kosovske policije.

Isto tako, nezakonito se vrši eksproprijacija zemlje u posedu Srba, sa ciljem da se izvrši dodatni pritisak na njih i da oni budu prinuđeni da se iseljavaju.


Sabor traži da se počinioci tih nedela privedu pravdi, a svi ugroženi zaštite. Na zasedanjima Sabora svih prethodnih godina jasno je i nedvosmisleno ukazivano na to da bi prihvatanje samoproglašene nezavisnosti KiM, posredno ili neposredno, de facto ili de iure, bilo u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim pravom, utemeljenim na Povelji Ujedinjenih nacija i drugim opštevažećim aktima i principima, dodaje se u saopštenju.

Tako nešto nema podršku ni Saveta bezbednosti UN, ni većine zemalja sveta, uključujući i pet zemalja Evropske unije i to bi neizbežno izazvalo pojačano iseljavanje srpskog naroda i onemogućilo ne samo miran suživot svih, bez obzira na etničko poreklo i veru, nego i sâm opstanak našeg naroda na njegovim vekovnim ognjištima.

Rešenja zato treba tražiti isključivo u poštovanju principa koji jednako vrede za sve u svetu. Najbolji dokaz za to jesu najnoviji agresivni potezi prištinskih vlasti, usmereni protiv srpske zajednice i naše svete Crkve, koji su prouzrokovali najniži mogući nivo odnosa od 1999. godine, kao i to da se donose odluke koje duboko dele građane na Kosovu i Metohiji, izazivaju nebivalu međuetničku napetost i regionalnu nestabilnost koja, dugoročno, višestruko otežava život našeg naroda i naše Crkve, dodaje se u saopštenju.


Kako se navodi , jasno se vidi da je cilj kosovskih institucija stvaranje etnički albanskog Kosova u kome slobodnog i normalnog života za Srbe teško može da bude. Srpska Pravoslavna Crkva se nalazi u posebno teškoj situaciji.
To se potvrđuje i u izjavama međunarodnih zvaničnika i uglednih tela koja se bave pitanjima zaštite verskih prava i sloboda.

Pored niza napada na hramove i sprečavanja normalnog procesa obnove više desetina svetinja, oštećenih ili uništenih posebno u periodu 1999-2004. godine, život manastira i parohija je veoma otežan.
U saopštenju se navodi da su albanske kosovske vlasti na više načina pokrenule proces promene i reinterpretacije dosadašnjih zakona, u koje su bile ugrađene garancije za zaštitu imovine i ekonomskih prava i koji omogućavaju samoodrživost naših manastira.

Najviši albanski zvaničnici po pravilu ne prihvataju ni kosovskim zakonom potvrđeno stvarno i zvanično ime srpske crkve niti garanju, a ono je ugrađeno u zakone. Upravo zato Sveti Arhijerejski Sabor posebno naglašava potrebu da se u traženju rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji posveti najveća pažnja ovim pitanjima: očuvanju identiteta i crkvene organizacije Srpske Pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, sprečavanju istorijskog revizionizma, očuvanju imovine crkve i stvaranju uslova za povratak oduzete ili uzurpirane imovine, očuvanju ekonomskih olakšica koje omogućavaju normalno funkcionisanje manastira i Eparhije raško-prizrenske u celini.

Trenutno, mnogi manastiri, crkve i porodice nisu ekonomski održivi i mogu da opstanu jedino uz pomoć srpske crkve, kao i putem donacija i uz razvoj poljoprivrednih i drugih delatnosti kojima se finansijski obezbeđuje život naših svetinja i Bogoslovije u Prizrenu, omogućava prijem poklonika i gostiju i pomaže rad crkvenih narodnih kuhinja.

SPC je vekovima bila glavni oslonac narodu na Kosovu i Metohiji i glavni činilac njegovog jedinstva, opstanka i očuvanja narodnog, duhovnog i kulturnog identiteta.

Kako se naglašava, bez posebne zaštite Crkve, opstanak naroda i povratak prognanih nikada ne bi bili mogući i zato je briga o pravima srpskog naroda na KiM neodvojiva od brige o zaštiti osnovnih prava i potreba SPC, koja već 24 godine živi u krajnje teškim uslovima, izložena napadima i raznim oblicima kršenja osnovnih verskih, imovinskih, građanskih i ljudskih prava.

Sabor apeluje kako na Albance tako i na Srbe da teškoće koje imaju rešavaju u duhu tolerancije i međusobnog poštovanja, tim pre što je Božja volja bila da oba naroda dele isti životni prostor Kosova i Metohije, a posebno na Albance onih područja u kojima oni čine većinu, da učine sve kako bi se ostvarila maksimalna međusobna tolerancija i međusobno poštovanje u cilju što normalnijeg i boljeg života za svakog građanina Kosova i Metohije.
Sve probleme u međusobnim odnosima mogu i treba da rešavaju dijalogom, navedeno je u saopštenju SPC.

Comments

Pročitaj još