• Početna>
  • Vesti>

Polaganje zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice u senci onemogućavanja rada novinara

Foto Radio Mitrovica sever

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, na kojoj je novoizabrani gradonačelnik Erden Atić položio zakletvu, redakcije koje su pratile događaj suočile su se sa selektivnim davanjem izjava, odsustvom prevoda na srpski jezik, nepuštanjem u zgradu Skupštine opštine.

Novinarka Radija Kosovska Mitrovica, Ivana Vanovac, za sajt UNS-a kaže da osoblje koje je komuniciralo sa medijskim ekipama nije iz službe za odnose sa medijima, već da su to bili pripadnici obezbeđenja, a da je komunikacija na srpskom jeziku bila nemoguća.

“Ponašanje službenika koji su tokom današnjeg polaganja zakletve gradonačelnika Atića i njegovih zamenika bilo je nekorektno i diskriminišuće. Na zahtev obezbeđenja medijski radnici koji su se legitimisali UNS-ovom pres karticom su zadržani uz pitanje – ‘kakve su vam to akreditacije’. Posle kratkog raspravljanja, ipak su pušteni i oni“, objašnjava za UNS Vanovac.

Ističe da se novoizabrani gradonačelnik Atić, nakon polaganja zakletve, obratio novinarima selektivno, upravo zato što su protokol vodili ljudi iz obezbeđenja, a ne PR službenici.

„Niko nije organizovao novinare da istovremeno uzmu izjavu, pa je to uspelo samo nekolicini ekipa koje su se zadesile unutar opštinske zgrade, dok su ostale na izjavu čekale još par sati. Kada se konačno obratio ostalim ekipama, gradonačelnik je to učinio na albanskom jeziku, a na zahtev srpskih redakcija da se izjave prevedu, rekao je da nemaju prevodioca za srpski“, napominje Vanovac.

Novoizabrani gradonačelnik se na kraju obratio, na sasvim korektnom srpskom jeziku, dajući izjavu i srpskim novinarima, međutim nije želeo da im odgovori na postavljena pitanja, iako je to uredno učinio kada su pitanja postavljale kolege iz albanskih redakcija.

Prema rečima novinarke portala Gračanica onlajn i dopisnice Prve televizije, Ane Marković, na konferenciji za novinare gradonačelnika Severne Mitrovice nakon polaganja zakletve, izdvojeno je bilo nekoliko medija, koji većinski izveštavaju na albankom jeziku.

Mnogi mediji koji izveštavaju na srpskom i na albanskom jeziku su, kako kaže Marković za sajt UNS-a, ostali ispred zgrade Opštine i nije im bilo dozvoljeno da dobiju izjavu.

„Kako su mediji odabrani, kojom selekcijom, ne znamo. Mi smo se žalili i tražili da se obrati svima, da to bude ispred i da svi možemo da postavimo pitanja. Kasnije smo načuli od albanskih kolega da će se gradonačelnik medijima obratiti kod Ibarskog mosta, što je bilo nakon sat, dva. Mi nismo otišli, bojkotovali smo“, istakla je Marković.

Za današnji događaj, kao što se moglo i očekivati, bio je zainteresovan veliki broj novinarskih ekipa, kako srpskih tako i albanskih.

Comments

Pročitaj još