Meštani Goraždevca proslavili seosku slavu Jeremindan

Foto: Radio Goraždevac

Svečanom liturgijom, litijom, a zatim i kupanjem u seoskoj reci, u najvećem srpskom selu u Metohiji, Goraždevcu, proslavljen je Sveti Jeremija – Jeremijindan.

Sveti Jeremija okuplja veliki broj stanovnika Metohije, a vrlo često zbog mnoštva interesantnih događaja, za Jeremijindan Goraždevac posete i gosti sa svih strana, a ove godine i iz Crne Gore, Republike Srpske i daleke Australije.

Kod stare crkve – brvnare presečen je kolač. Ovogodišnji domaćin Vesko Kastratović kolač za narednu godinu predao je Dejanu Dimitrijeviću.

Meštani Goraždevca veruju da će mladi sačuvati tradiciju i običaje za buduće generacije.

„Mi smo juče ovde radili na kupalištu i tu su bili neki omladinici, oni su naše nasledstvo, oni će da naslede nas, sve ove običaje, ja sam siguran u to“, rakao je Nenad Bukumirić iz Goraždevca.

„Lep nam je ovo praznik, svi se okupljamo za ovaj dan. Mogu da kažem da mi je duša ovde i da će uvek biti tako“, kazao je Luka Dakić.

„Običaj je od davnina, ranije je bilo mnogo više ljudi, sada je nažalost sve manje ljudi. Videćete kasnie, biće kupanja u ovoj reci i kasnije slavlje u konaku“, kazao je Jugoslav Stevanović.

Tokom litija stanovnici Goraždevca iznose ispred svojih kuća trepezu kako bi se učesnici litije poslužili.

Najinteresantnije je svakako kupanje krstonoše u seoskoj reci, kada mu se pridružuju i ostali okupljeni.

U konaku kod crkve Rođenja Presvete Bogorodice domaćin je organizovao ručak za sve goste, a takođe, Privremeni organ Opštine Peć organizovao je i kulturno-umetnički program u sali OŠ „Janko Jovićević“.

Comments

Pročitaj još