• Početna>
  • Vesti>

Petković: Novi zakon o eksproprijaciji – novi plan Prištine za otimanje srpske imovine

Foto: Tanjug

U cilju nove destabilizacije prilika na terenu, vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem pokrenule su proceduru za donošenje novog zakona o eksproprijaciji kojim doslovno žele da legalizuju otimačinu srpske zemlje na severu Kosova i Metohije, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Novim zakonom koji je pripremila Priština bukvalno bilo koji srpski objekat ili zemlju u koju Kurti uperi prst, vlasti u Prištini mogu proglasiti „javnim interesom“ i na tom mestu graditi nelegalne policijske i vojne baze za svoje specijalne jedinice.

Na to posebno ukazuje član 7, stav 2.3.14 koji doslovno kaže
„Legitmini javni interes se odnosi na objekte, poligone, kasarne, telekomunikacione vodove za vojne, policijske i druge organe državne i nacionalne bezbednosti, uključujući bezbednosna područja oko njih“.

Nema sumnje da je reč o novom pokušaju otimanja srpske zemlje koje Priština pokušava da legalizuje po sopstvenim zakonima zarad ostvarivanja okupatorskih interesa.

Jasna je namera Prištine da se ovim pravnim nasiljem brutalno obračunava sa srpskim narodom koji je mirno, ali odlučno rekao ne okupaciji i otimačini.

Priština je angažovala takozvano Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da u tajnosti izgradi novi zakon o eksproprijaciji. Ono što je posebno indikativno da je za taj dokument organizovana navodno javna rasprava koja se sprovodi slanjem mejlova, daleko od očiju javnosti, a danas ističe rok za dostavljanje komentara na predloženi dokument”, rekao je Petković.

On dodaje da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju, i u ovom konkretnom slučaju zajedno sa njenim predstavnicima na terenu, pravnim timovima i nevladinim sektorom nastaviti pravnu borbu za zaštitu interesa i vlasništva srpskog naroda u pokrajini i obratiće se svim međunarodnim misijama i EU kako bi se ovakva pravna uzurpacija sprečila.

Comments

Pročitaj još