• Početna>
  • Vesti>

Petković: Velja je zamenio teze, Priština je ta koja se meša u unutrašnje stvari Srbije

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je Vlada Srbije glasna da, u skladu sa međunarodnim pravom i Ustavom Srbije, donosi političke odluke koje se odnose na celu teritoriju Republike Srbije i tako reagovao na izjavu Bljerima Velje da se Srbija meša u okalne izbore na severu Kosova.

“Bljerim Velja je, optužujući Vladu Srbije da se meša u unutrašnje stvari tzv. Kosova, potpuno zamenio teze, odnosno, kako se kaže na srpskom, pobrkao lončiće, jer upravo je Priština ta koja se svojim separatističkim nastojanjima meša u unutrašnje stvari Srbije, a ne obrnuto.

U Prištini su se najeli bunika, ili se samo prave naivni. Možda gospodin Velja i njegove kolege ne poznaju međunarodno pravo i nisu svesni činjenice da Rezolucija 1244 SB UN prepoznaje Kosovo i Metohiju kao deo Srbije, ili ne shvataju da ta Rezolucija počiva na istim principima kao i argumenti kojima u Prištini danas brane teritorijalni integritet Ukrajine. Ali, kako su govorili Latini: “ignorantia juris non excusat” – nepoznavanje zakona nije izgovor!”, rekao je Petković.

Danas se svi tako rado, kaže Petković, baveći se Ukrajinom, pozivaju na princip nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta država. Pravi je čas da se isti prisete da je i Srbija međunarodno priznata suverena država, i da se međunarodno pravo na nju odnosi kao na bilo koju drugu zemlju.

Šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, Bljerim Velja, izjavio je danas, povodom dokumenta u kojem Vlada Srbije govori o lokalnim izborima na severu Kosova i Metohije, da je to dokaz, kako je naveo, “mešanja Beograda u lokalne izbore” koji će biti održani 23. aprila.

“Ovo je prima facie dokaz pokušaja Srbije da se meša u lokalne izbore na severu Kosova. Ovakva strana intervencija na izborima ima za cilj da poremeti ceo izborni proces i uplaši lokalne Srbe da ne ostvare svoje demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike”, napisao je Velja na Tviteru.

Comments

Pročitaj još