• Početna>
  • Vesti>

Osmani sa Samita za demokratiju: Narod Kosova je izabrao svoj put

Foto Kosovapress

“Demokratija i želja za njom nas je vodila putem slobode, ona vam pruža mogućnost da birate svoj pravac i kreirate budućnost. Narod Kosova izabrao je svoj put“, rekla je kosovska predsednica Vjosa Osmani na Samitu za demokratiju.

Osmanijeva je rekla da su ona i njeni saradnici “punom snagom i sa entuzijazmom radili na realizaciji obaveza koje su definisane prošle godine”.

Navela je da su 2022. godinu “obeležili značajni globalni izazovi i kršenja ljudskih prava”.

Naglasila je da je “narod Kosova preživeo brutalan rat”, te da je to “razlog što smo bez oklevanja odmah uveli sankcije Rusiji i podržali Ukrajinu”.

„Ogromna patnja ukrajinskog naroda služi kao podsetnik da nijedna cena nije previsoka za slobodu i demokratiju. Mi ćemo nastaviti da budemo uz naše saveznike“, poručila je Osmanijeva.

Dodala je da je “tokom protekle godine napravljen ogroman napredak kada je reč o unapređenju demokratije, jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije”.

„Prema izveštaju ‘Freedom House’, Kosovo je 2022. godine bilo rangirano kao treća najbolja zemlja na svetu po pitanju unapređenja demokratije. Za samo dve godine napredovali smo za 20 mesta kada je reč o borbi protiv korupcije, ‘Transparency International’ je to objavio”, istakla je Osmanijeva.

Podsetila je da je “usvojena nacionalna strategija kada je u pitanju borba protiv rodno zasnovanog nasilja i preduzimanje koraka kako bi se garantovalo mesto ženama u javnim institucijama”.

„Napravili smo važne korake. Međutim, žene se i dalje suočavaju sa nasiljem na radnim mestima, u svojim domovima i na ulicama, pa je ova bitka daleko od kraja“, poručila je Osmanijeva.

Ona je današnjem Samitu za demokratiju prisustvovala putem video-linka, a na poziv predsednika Sjedinjenih Država, Džozefa Bajdena.

Comments

Pročitaj još