OŠ “Branko Radičević” obeležava Dan škole

Foto: Radio Mitrovica sever

Osnovna škola “Branko Radičević” u Kosovskoj Mitrovici obeležiće danas prigodnim programom 27. mart, rođendan pesnika čije ime nosi.

Priredba koju su tim povodom pripremili đaci i nastavnici ove škole, počeće u 16 i 30h, u Mitrovačkom dvoru.

Osnovna škola ,,Branko Radičević” kao obrazovna institucija prema nekim podacima osnovana je davne 1920.godine.

Požrtvovanjem srpskog naroda Kosovske Mitrovice sakupljen je novac i podignuta školska zgrada sa četiri učionice i jednom nastavničkom kancelarijom. Zgrada je napravljena od tvrdog materijala i u to vreme bila je jedna od najlepših zgrada u Kosovskoj Mitrovici.

Posle Drugog svetskog rata škola nastavlja rad pod imenom ,,Prva srpska osnovna škola”. Pošto su kapaciteti bili mali, izgrađena je nova osnovna škola na Lisič polju.

Rešenjem Opštinskog narodnog odbora od 31.01.1956. godine, školi je dato ime po velikom srpskom pesniku. Od četvororazredne osnovne škole formirana je osmorazredna osnovna škola. Izgrađena je nova školska zgrada 1990. godine i iste godine 1. septembra predata je na korišćenje.

Branko Radičević je bio srpski romantičarski pesnik, upamćen pretežno po elegijama. Rođen je 1824. u Brodu na Savi. Preminuo je u Beču, sa svega 29 godina.

Iz njegovog opusa izdvajaju se pesme Stražilovo, Kad mlidijah umrijeti, Cic, Putnik na uranku, Pjevam danju, pjevam noću, Đačko kolo i mnoge druge.

Branko Radičević (Brod na Savi28. mart 1824 — Beč1. jul 1853) je bio srpski romantičarski pesnik.

Comments

Pročitaj još