• Početna>
  • Vesti>

U Orahovcu i Velikoj Hoči služeni parastosi povodom godišnjice bombardovanja

Foto: Radio Goraždevac

U danu kada se obeležava 24 godine od početka NATO bombardovanja, u Orahovcu i Velikoj Hoči služen je parastos žrtvama, stradalim tokom 1999. godine.

Paroh velikohočanski, jerej Milan Stojković, je u crkvi Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana u centru sela služio pomen žrtvama, stradalim tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Okupljeni meštani Velike Hoče su se posle molitve kroz razgovor prisećali teških dana bombardovanja kada je i samo selo u tri navrata bilo na udaru NATO aviona, od toga dva puta na velike praznike – Veliki Četvrtak i Svetu Trojicu. Desetak kuća na dnu sela je porušeno, a nekoliko meštana je ranjeno.

Velika Hoča pamti i pogibiju Dejana Večevića, meštanina ovog sela koji je poginuo u naletu NATO bombardera u selu Planeji na Paštriku, kao i Miroslava Todića koji je kidnapovan na jučerašnji dan 1999. godine i nikada nije pronađen.

U Orahovcu je služen parastos svim postradalim žrtvama NATO bombardovanja, kao i svim postradalim u orahovačkom kraju tokom 1998. i 1999. godine.

Parastos je služio paroh orahovački, otac Milan Stanojević, zajedno sa parohom Milanom velikohočanskim, uz prisustvo desetine vernika, među kojima su bili đaci i nastavnici Osnovne škole „Dositej Obradović“.

Otac Milan Stojković je posle parastosa održao besedu u kojoj je rekao da treba da se sećamo svih žrtava bombardovanja kao i svih postradalih u orahovačkoj opštini 1998. i 1999. godine.

„Zaista naši preci, naš narod je uvek znao da je Hristos iznad svakog zakona i da je on pobedio smrt i zato su uvek bili neustrašivi jer su znali da mi hrišćani nikada ne napadamo prvi, ali kada je naša otadžbina ugrožena, kada je naša porodica ugrožena, mi imamo te odbrambene ratove. Naši preci su uvek bili na strani istine, na strani pravde Božje. Tako smo se danas setili svih žrtava postradalih tada, setili se i pomolili Bogu da ih nastani tamo gde nema tuge i uzdisaja nego gde je večna radost.

Treba da znamo da je Bog iznad svakog zakona, iznad svake sile i da će on dati krajnji sud. Da se uvek sećamo naših predaka, jer da nije bilo njihovih žrtava, mi ne bismo imali kakvu-takvu slobodu, ne bismo imali primere hrabrosti, ne bismo imali na koga da se ugledamo. Preko Gospoda našeg Isusa Hrista koji je put istina i život, zatim preko Svetih njegovih apostola koji su skoro svi mučenički stradali, a kasnije imamo na milione mučenika i milione svetitelja. To su nam uzori u našem životu, to su nam primeri kakvi da budemo i to nam je put kojim treba da idemo. Jer kraj tog puta je konačna pobeda, kraj tog puta je vaskrsenje Hristovo. I zato neka bi dao Bog da stalno budemo u crkvi, da se sabiramo, da se molimo, i da potvrđujemo da smo svi telo Hristovo, a da je Hristos glava toga tela. Neka Gospod Bog naš nastani u carstvu nebeskome sve žrtve NATO bombardovanja u našoj zemlji, kao i sve koji su postradali u našoj opštini 1998. i 1999. godine“, rekao je u besedi otac Milan.

Comments

Pročitaj još