• Početna>
  • Vesti>

Održana 15. Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona

Foto: Radio Mitrovica sever

U organizaciji Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore u Rajskoj banji u Banjskoj održava se 15. po redu konferencija krovnih nacionalnih udruženja Srba regiona i Evrope.

Učešće su uzeli predstavnici Srba iz Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, a najavljeno je i učešće Albanije.

Predsednik Upravnog odbora konferencije dr Momčilo Vuksanović je pozdravio sve prisutne, upoznao sa planovima rada i predstavio goste koji su se odazvali pozivu da uzmu učešće u radu Konferencije.

Kako je rekao, konferencija je simbolično organizovana u Banjskoj na Kosovu i Metohiji, kako bi srpskom narodu sa ovih prostora pružili podršku u čuvanju svojih nacionalnih interesa.

“Mi inače vrlo često održavamo veze sa Srbima i srpskim organizacijama na Kosovu i Metohiji i gotovo smo svake godine po nekoliko puta prisutni i radimo ono što je moguće u ovom trenutku. Ove godine smo odlučili da konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona baš na ovaj dan održi konferenciju ovde, kako bismo dali podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji da izdrži sve ono što ih je snašlo, kao i da damo podršku našoj matičnoj državi da sačuva teritorijalni integritet i sastav Kosova i Metohije u okviru Republike Srbije” naveo je Vuksanović.

“Time pokušavamo da pokažemo da nam je stalo do jedinstva srpskog naroda, da nam je stalo da podržimo institucije naše matične države Republike Srbije i da damo značajnu podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji. Mi smo jedan narod, i želimo da narod na Kosovu i Metohiji shvati da mi mislimo o njima, da smo spremni da pomognemo u okviru naših mogućnosti i da smo lojalni pripadnici srpskog naroda iz regiona” dodao je.

Govoreći o idejama i mogućnostima saradnje i podrške, Vuksanović kaže da se trenutno radi na pronalaženju modela, kako bi što više bilu u kontaktu sa srpskim narodom. On je najavio i održavanje radionica za mlađe generacije, kao i rad na jačanju institucija kulture.

“Mi nismo državna organizacija, već krovna organizacija i to su uglavnom predstavnici političkih stranaka srpskog naroda, ljudi koji su zastupnici u parlamentima. Pokušavamo da napravimo zajedničke projekte, a ove godine će verovatno biti organizovane radionice u Čačku. Predstavnici Čačka su izašli sa inicijativom da okupimo mlađu generaciju Srba iz regiona i Srbije i da oni posete znamenitosti, manastire, što će biti neki početak. Radićemo i na povezivanju institucija kulture, Srpskom književnom zadrugom iz Beograda i Maticom srpskom iz Novog Sada, kao najznačajnijim kulturnim institucijama, gde ćemo pokušati da osavremenimo biblioteke škola, sa srpskim književnicima i srpskom literaturom” naveo je Vuksanović.

Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, 15. po redu, trajaće do 26. marta.

Comments

Pročitaj još