• Početna>
  • Vesti>

Velika Hoča: Učenici OŠ Svetozar Marković obeležili Svetski dan poezije

Foto Radio Goraždevac

Danas se obeležava jedan od najbitnijih dana u jeziku i književnosti, Svetski dan poezije. 21. mart je rezervisan dan za promociju pisanja i čitanja poezije, najstarije vrste umetnosti. Svetski dan poezije obeležen je i u OŠ Svetozar Marković u Velikoj Hoči.

Nastavnica srpskog jezika Milena Petrović smatra da je jako bitno da se utiče na mlađe čitaoce kolika je važnost čitanja poezije.

“Smatram da je jako bitno da se utiče na mlađe naraštaje i da se svakodnevno stavlja akcenat na važnost čitanja poezije, kako naše, tako i strane. Broj 21 je nesumnjivo obeležen za krucijalne stvari, imajući u vidu da smo pre mesec dana, tačnije 21. februara, obeležili Dan maternjeg jezika”, kazala je Petrović.

Milena Petrović kaže da je srpska književnost veoma bogata pesništvom i da su učenici danas na obeležavanju Svetskog dana poezije u OŠ Svetozar Marković čitali pesme.

“Srpska književnost je bogata pesništvom, a učenicicima viših razreda su se među favoritima našli Milan Rakić, Aleksa Šantić i naravno, jedna od naših najboljih pesnikinja, a to je Desanka Maksimović. Stoga su deca, nakon međusobnog dogovaranja, danas posebno istakli jedinstvenu pesmu “Gračanica” od Desanke Maksimović”, kazala je Milena Petrović.

Svetski dan poezije je ustanovljen od strane UNESKO-a 1999. godine i praznuje se širom sveta.

Comments

Pročitaj još