• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer: Fokus treba da bude na uspešnoj i efektivnoj implementaciji predloga

Foto: Kim

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije donosi realne, praktične, političke i ekonomske koristi.

On je podsetio da su strane prihvatile ovaj predlog, te dodao da će se o njegovoj primeni razgovarati tokom vikenda.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se 18. marta sastati u Ohridu, te se očekuje da se dvojica lidera usaglase oko izrade mape puta za implementaciju evropskog predloga.

“Moram da budem jasan, SAD veruju da u ovom trenutku nema boljeg dogovora. Ovo je važan korak napred”, rekao je Hovenier na sastanku sa novinarima u Prištini.

On je naveo da sada fokus treba da bude na “uspešnoj i efektivnoj implementaciji” predloga za normalizaciju odnosa.

Istakao je i da će SAD uložiti napre da pomognu Kosovu oko prijema u Partnerstvu za mir, ukoliko zvanična Priština pruži konstruktivan doprinos za normalizaciju odnosa.

Na pitanje da li su SAD promenile stav oko pravno obavezujućeg sporazuma uz međusobno priznanje, Hovenijer je rekao da nije došlo do promene stava već “prepoznavanja realnosti”.

“Stav SAD je jasan, bio je i biće i ne vidimo da se menja. Ali moramo da se suočimo sa trenutkom u kome se nalazimo i mislim da je to realnost, ili raznolikost faktora, da u velikoj meri zbog odluke koju donosi rukovodstvo u Srbiji nije velika verovatnoća postizanja međusobnog priznanja u ovom trenutku i potreba za novim statusom kvo, repozicioniranje kosovsko-srpskih odnosa koji doprinosi većoj regionalnoj stabilnosti i omogućava Kosovu da se kreće napred”, rekao je.

Comments

Pročitaj još