Upokojila se Teodora, igumanija manastira Gračanica

Foto Facebook (Manastir Visoki Dečani)


Rano jutros, u Kliničko bolničkom centru u Beogradu, usnula je u Gospodu shimonahinja Teodora, igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici. Zaupokojenu Liturgiju služiće Njegovo preosveštenstvo, Episkop raško-prizrenski g. Teodosije u subotu, 11. marta, sa početkom u 9 časova, a u nastavku će biti služeno opelo, objavljeno je na zvaničnoj stranici Manastira Visoki Dečani.

Shiigumanija Teodora (svetovno Milana) Žarković rođena je 4. maja 1940. godine u selu Raklja kod Aleksandrovca Župskog, u pobožnoj familiji koja je dala devetoro monaha i monahinja. U kući je vaspitavana i učena u duhu Pravoslavlja od blagočestivih roditelja Svetovida i Slavke (Filipović) kao četvrto dete od ukupno šestoro dece.

Od malena je pokazivala naklonost ka duhovnom životu, te u svojoj dvanaestoj godini, uz očev blagoslov, odlazi od kuće u manastir Mrzenica gde je sa ljubavlju i naklonošću primaju starije ruske monahinje. U manastiru Mrzenica ostaje kratko vreme gde, iako još uvek dete, prolazi kroz razna poslušanja. Nedugo zatim prelazi u manastir Rudenica gde se kao iskušenica nalazi i njena sestra od tetke.

Godine 1955. uz blagoslov Patrijarha Germana, tadašnjeg Episkopa žičkog i administratora raško-prizrenskog, zajedno sa sestrom i igumanijom Tatjanom, prelazi u manastir Gračanica.

Nakon četiri godine iskušeništva u manastiru Gračanica biva monašena u čin rase uoči manastirske hramovne slave Velike Gospojine od strane patrijarha Pavla, tadašnjeg Episkopa raško-prizrenskog, gde dobija ime Teodora, a njenja sestra od tetke dobija ime Tavita (današnja igumanija manastira Svetog Nikole Svojnovo). Monahinja Teodora je uspešno pohađala monašku školu koju je vodio njihov duhovnik, tadašnji Episkop Pavle, u kojoj se izučavao Stari i Novi Zavet, kao i istorija crkve, katihizis, čitanje i prevođenje crkvenoslovenskog, život svetih otaca…

U manastiru Gračanica, monahinja Teodora prolazi kroz sva manastirska poslušanja: kuhinja, bašta, doček i upoznavanje gostiju sa istorijom crkve, briga o starim monahinjama, štrikanje džempera, izrada i prodaja suvenira. Njenom inicijativom je unapređena manastirska ekonomija: podiže se vinograd, obrađuje se manastirsko imanje, razvija se pčelarstvo… Po upokojenju igumanije Tatjane, obavlja u manastiru i dužnost namesnice. U čin male shime monaši se 1994. godine, a u čin velike shime biva monašena januara 2018. godine. Svojim životom i požrtvovanošću mati Teodora stiče ljubav svih meštana Gračanice i šire.

Episkop raško-prizrenski Teodosije na dan Svetog Georgija 6. maja 2020. godine u manastiru Gračanica dodelio je shimonahinji Teodori čin igumanije.

Shiigumaniju Teodoru u poznim godinama sustižu mnogobrojne bolesti, ali je to ne sputava da bude u neprekidnoj molitvi Gospodu, Presvetoj Bogorodici i svim svetima koje je danonoćno prizivala.

Comments

Pročitaj još