• Početna>
  • Vesti>

Lajčak sa opozicijom u Prištini o predlogu – Haradinaj “za”, DPK i DSK rezervisani

Foto: RTS

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak sastao se sa predstavnicima parlamentarne opozicije u Prištini i izjavio da ih je direktno informisao o pripremama pred sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija 18. marta u Ohridu.

Miroslav Lajčak je nakon sastanaka rekao da smatra da je u ovom trenutku važno što se sastao sa opozicionim partijama i obavestio ih o procesu i očekivanjima međunarodne zajednice.

“Obrazložili su svoje partijske stavove, tako da je sve to u sklopu priprema za sastanak 18. marta. Takođe je važno da o tome čuju od mene, a ne iz medija ili parlamenta. I za mene je sastanak ispunio svoju svrhu”, rekao je Lajčak nakon serije razgovora sa predstavnicima Demokratskog saveza, Demokratske partije i Alijanse za budućnost.

Upitan da li će se opozicija usprotiviti sporazumu odgovorio je: “Nisam zabrinut, optimista sam”.

Predsednik DPK-a Memlji Krasnići objavio je da su Lajčaku izneli svoje rezerve prema planu EU, da ga vide “sporazumom koji se nedovoljno bavi državnim ciljevima Kosova”, ali da principijelno nisu protiv formiranja Zajednice srpskih opština.

“Podržavali smo proces dijaloga na stalnoj osnovi, čekajući zaključak koji donosi konačan dogovor uz obostrano priznavanje. To je uvek bio ne samo naš stav, već i pristup međunarodnih partnera. Nažalost, ono što danas imamo na stolu je privremeni sporazum, ne za obostrano priznanje, već sa Zajednicom u centru”, naveo je Krasnići.

Okrivio je Aljbina Kurtija da je u dve prethodne godine izgubio priliku da “ubedi međunarodne pristalice da podrže Albance u njihovim ciljevima radi postizanja međusobnog priznanja sa Beogradom”, što je, kaže, bio njihov glavni cilj..

Dodao je da DPK nije protiv ZSO, ali da u novom sporazumu postoje određeni članovi “koji rizikuju da ZSO bude mimo ustava”.

Predsednik Alijanse za budućnost Ramuš Haradinaj rekao je da je Lajčaku preneo da je novi sporazum od nacionalnog interesa za njih, jer im obezbeđuje stabilan put ka evroatlantskim integracijama.

“Izrazio sam zahvalnost za jedinstvo država članica Evropske unije u podršci ovom sporazumu. Veoma cenimo izuzetnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država u cilju postizanja sporazuma, što je uloga koja je od vitalnog značaja u njegovoj implementaciji. Za Alijansu za budućnost Kosova ovaj sporazum je od nacionalnog interesa, jer obezbeđuje naše održivo putovanje ka evroatlantskim integracijama”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

U Demokratskom savezu Kosova su od Lajčaka zatražili pojašnjenje članova 7 i 10, o “samoupravi za srpsku zajednicu” i o tački koja predviđa sprovođenje svih dosadašnjih sporazuma, što se uglavnom odnosi na Zajednicu opština sa srpskom većinom.

U DSK-u su tražili i pojašnjenja o planu implementacije, a ponudili su i podršku procesu dijaloga, rekavši da “podržavaju implementaciju svih dogovora koji su postignuti u ovom procesu”.

“Odricanje od priznanja je direktna odgovornost premijera Kurtija i drugih ustavnih institucija Kosova”, navodi se u saopštenju DSK.

Lajčak se sinoć u Prištini sastao sa Kurtijem i Osmanijevom, rekavši potom da je svrha njegove posete da prikupi informacije kako u Prištini vide proces implementacije novog sporazuma i najavio da će Beograd posetiti u ponedeljak i utorak sa istom namerom, da bi saznao kako Beograd vidi implementaciju.

Upitan da li u Ohridu može da se očekuje potpisivanje nacrta za sprovođenje sporazuma, Lajčak je odgovorio da je trenutno fokus na finalizaciji konačne verzije nacrta.

Comments

Pročitaj još