• Početna>
  • Vesti>

Lajčak u Prištini: Fokus na finalizaciji nacrta dokumenta

Foto Tanjug

Specijalni izlaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je da je svrha njegove posete da prikupi informacije kako u Prištini vide proces implementacije, kao i da je sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem ispunio njegova očekivanja.

Miroslav Lajčak je najavio da će Beograd posetiti u ponedeljak i utorak sa istom namerom, da bi saznao kako Beograd vidi implementaciju.

“Nakon toga se nadam da ćemo doći do dokumenta koji će prihvatiti obe strane”, poručio je Lajčak.

Kaže i da je u ovom trenutku nemoguće da se kaže bilo šta više, kao i da će razgovori biti nastavljeni.

“Drago mi je što sam razgovarao sa Kurtijem upravo o onome zbog čega sam došao u Prištinu i drago mi je što sada bolje razumem kako na Kosovu vide implementaciju sporazuma”, dodao je Lajčak.

Na pitanje da li u Ohridu može da se očekuje potpisivanje nacrta za sprovođenje sporazuma, Lajčak je odgovorio da je trenutno fokus na finalizaciji konačne verzije nacrta.

Upitan da li je potrebno da parlamenti ratifikuju sporazum, rekao je da misli da oko toga neće biti problema.

“Vi znate da je naš sastanak 27. februara bio uspešan i dobro ocenjen i od Vučića i od Kurtija i da su se složili da više nema potrebe da se diskutuje o sporazumu, tako da je tekst prihvaćen i sada već objavljen pa mediji već znaju o čemu se radi u predlogu i o čemu konkretno govori, a da bismo stigli do pravnoobavezujućeg sporazuma, moramo da se dogovorimo o načinu na koji će se implementirati“, naveo je Lajčak.

Ukazao je da moraju da znaju koji su sledeći koraci i koji su vremenski okviri, kao i da je i zbog toga posetio Prištinu kako bi razgovarali o implementaciji.

 “Moj razgovor sa Kurtijem je bio konstruktivan i od važnosti i na kraju krajeva veoma koristan“, zaključio je Lajčak.

Comments

Pročitaj još