• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Očekujemo da će se kroz Evropski sporazum implementirati prethodno postignuti sporazum

Foto: Tanjug

Na tribini ,,Kosovo, istine i laži”,  održanoj u Zagrebu, gradonačelnik opštine Štrpce Dalibor Jevtić rekao je da dijalog na prostoru Kosova i Metohije nema alternativu. 

,,Mislim da su Evropska unija i SAD shvatile da nova kriza i novi potencijalni sukob na ovom delu Evrope nije potreban i da uz sve ono što smo prošli, pravi je trenutak da se određena pitanja i određeni problemi rešavaju”, rekao je Jevtić. 

On je naveo da Evropski predlog nije lak ni za jednu ni za drugu stranu, ali da bi kao građanin voleo da oseti njegove benefite. 

,,Imamo mogućnost da živimo normalno bez političkog pritiska i političkog opterećenja. Ja uvek ističem da svaki proces koji će doneti mir, stabilnost i normalan život, koliko god da je težak treba podržati”, naveo je Jevtić. 

On je rekao da možemo da očekujemo da će se kroz Evropski sporazum implementirati prethodno postignuti sporazumi i naveo da je to neophodno kako bi se dijalog nastavio. 

Dodao je  da su EU i SAD videle pretnju od potencijalnog sukoba na prostoru KiM i da je iz tog razloga dijalog inteziviran. 

,,Nedavno sam bio u Vašingtonu i razgovarao sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i drugim zvaničnicima i osetio veliku odlučnost da Vašington u ovaj proces uđe sa vrlo jasnim ciljem, a to je da se više ne odugovlači i da se krene ne samo sa dogovorom, nego sa implementacijom dogovorenog”, rekao je Jevtić. 

Komentarišući pitanje ZSO on je izjavio da bi ona trebala da obezbedi srpskom narodu institucionalnu organizaciju i dodao da ona ne bi bila monoetička, kako tvrdi premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti. 

,,ZSO neće biti monoetička, pomenuo sam Štrpce, tu su i druge opštine u kojima žive druge zajednice i drugi narodi kao što je Novo Brdo, Gračanica, Severna Mitrovica u kojoj žive albanci, bošnjaci i drugi narodi”, objasnio je Jevtić. 

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da Evropski sporazum nije dokument o međusobnom priznanju, već je on rađen po modelu dve Nemačke.

,,Sa albanske strane svest o tome da nijedna nova država koja ima multietnički sastav, ne može dobiti bilo koji oblik političkog priznanja ako neće da reši pitanje onih koji su najznačajniji segment tog multietničkog sastava, u ovom slučaju su to Srbi”, rekao je Pupovac. 

On je naveo da je zbog situacije u svetu potrebno normalizovati odnos između Beograda i Prištine.

,,Ovo nije samo pitanje odnosa Srba i Albanaca, Prištine i Beograda, već regionalne stabilnosti i mira  i perspektive Republike Srbije u okviru tog regionalnog koncepta mira u Evropi i svetskoj politici u okolnostima koje nikada nisu bile teže nakon Drugog svetskog rata”, zaključio je Pupovac. 

Comments

Pročitaj još