• Početna>
  • Vesti>

Studentski centar zabranio hranjenje pasa u krugu domova, zabrinuti su za zdravlje studenata; „Šapa“ osudila, poziva ih da neguju empatiju

Foto Udruženje" Šapa"

Na vratima studentskih domova u severnom delu Kosovske Mitrovice nedavno je osvanulo obaveštenje kojim se studenti, odnosno korisnici centra, upozoravaju da je zabranjeno hraniti pse „lutalice“ u krugu Studentskog centra „Priština“. To ne znači da ne vole životinje, tvrde, već su zabrinuti za zdravlje studenata i moguće zaraze.

Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ osudilo je nova „pravila ponašanja“ studentskog centra, poručivši da je obaveštenje izazvalo najveći revolt upravo među studentima koji su i sami, kako navode, njihovi volonteri. Takođe tvrde da opasnost od zaraze ne postoji, jer su psi veterinarski zbrinuti.

Pre nešto više od nedelju dana Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ na svom Fejsbuk profilu objavilo je fotografiju obaveštenja u kojem Uprava Studentskog centra poziva studente da „ne dozvole da empatija prema životinjama ugrozi njihovo zdravlje i zdravlje njihovih kolega“.

„Obaveštavaju se studenti, korisnici usluga smeštaja i ishrane u Studentskom centru ‘Priština’, da je najstrožije zabranjeno hraniti pse lutalice u krugu Studentskog centra. Ovi psi nisu kućni ljubimci, većina njih nije veterinarski zbrinuta i pregledana i vrlo često su prenosioci velikog broja bolesti i parazita, koje napadaju čoveka“, stoji u obaveštenju Studentskog centra sa pečatom Uprave.

Opasnost od zaraze ne postoji

Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ osudilo je ovo obaveštenje, obrativši se građanima, studentima i nastavnom i nenastavnom osoblju Prištinskog univerziteta:

„Kao Udruženje koje brine o NAPUŠTENIM (NE! lutalicama) životinjama, moramo reagovati i osuditi obaveštenje koje je najveći revolt izazvalo upravo među studentima koji su ljubitelji životinja, a istovremeno su i volonteri našeg Udruženja“.

Demantovali su navode da psi nisu veterinarski zbrinuti, navodeći da su oni koji se nalaze u studentskom kompleksu sterilisani, odnosno kastrirani, vakcinisani i tretirani protiv parazita.

Preciziraju da opasnost od zaraze ne postoji.

Postavljaju pitanje – da li, u trenucima kada se u zemljama koje, kako navode, imaju empatiju i svest, odaje počast psima koji učestvuju u spasavanju čoveka, empatija, kao poželjna i osnovna osobina, treba da bude zabranjena?

„Da iole o tome Uprava Studentskog centra razmišlja uključila bi se u kampanju podizanja svesti o štetnosti napuštanja vlasničkih i nesterilisanih životinja i apelovala na vlasti da spreče nekontrolisano izbacivanje vlasničkih pasa“, poručila je „Šapa“.

Upravu Studentskog centra zamolili su da skine obaveštenje, te da, kako navode, „počne da radi na vaspitanju i obrazovanju korisnika da budu dobri, empatični ljudi, spremni da pomognu svima ugroženima, od životinja do ljudi“, jer – „ti mladi su naša budućnost“.

Da li je neko siguran da se neka životinja posle sterilizacije neće zaraziti?

KoSSev portal se povodom obaveštenja koje je osvanulo obratio Studentskom centru, zatraživši komentar, te sa pitanjem da li je informacija da psi nisu veterinarski zbrinuti proverena, s obzirom na drugačije tvrdnje Udruženja „Šapa“.

„Ako se čipovanje i sterilizacija smatra veterinarskim tretmanom, onda ne sumnjamo da je veliki broj pasa zbrinut. Ali smo svi, valjda, svesni da su ti psi svakodnevno u kontaktu sa drugim životinjama, čak i divljim, od kojih su zasigurno neke veterinarski neobrađene, u kontaktu sa glodarima, u kontaktu sa bačenim smećem različitog porekla. Zar to nije dovoljan razlog za našu brigu prema onima koji iz lepih pobuda prilaze takvim životinjama?“, naveo je Studentski centar u odgovoru za KoSSev.

Konstatuju da sve životinje mogu da budu prenosioci „ogromnog“ broja bolesti.

U obaveštenju su, kako navode iz Studentskog centra, izričito zahtevali da studenti ne hrane pse, „ne zato što ne vole životinje, nego zato što iskreno i posvećeno brinu za svoje studente“.

„Šta u tom obaveštenju smeta ljubiteljima životinja. To što smo studente upozorili da ne iznose hranu iz svog restorana i njome hrane na desetine pasa koji okružuju restoran i domove?“, upitali su.

Iznose tvrdnju i da su psi u krugu studentskih domova postali vrlo agresivni i „laju i jure za svakom osobom koja im smeta“.

„Da li je to dovoljno upozoravajuće, ili je i oko toga potrebna rasprava? Ili bi se to kod nekih zaštitnika životinja smatralo normalnim socijalnim ponašanjem pasa lutalica, koji brane svoju, samo njima znanu, teritoriju“, nastavljaju sa pitanjima iz ovog studentskog centra.

Uz još jedno – da li ljubav prema životinjama podrazumeva neophodnost da se za njima čisti i uklanja biološki otpadkao i smeće za koje tvrde da ga „oni od negde dovuku“, ujedno poručuju i da „po ko zna koji put“ moraju da uređuju vrtove i sade cveće, jer ga psi „uredno prekopaju i unište“.

Većina zaposlenih, tvrdi Studentski centar, u svojim domovima ima kućnog ljubimca, a to, kako oni tumače, znači da im ljubavi prema životinjama ne manjka.

„Ali ovde se radi ne samo o empatiji prema životinjama, već o zdravom razumu i oprezu prema zdravlju naših studenata“, podcrtava Studentski centar.

Na samom kraju, a da bi, kako navode, pokazali da „nisu samo deklarativni“, Studentski centar kao ustanova nudi saradnju u rešavanju ovog, tvrde, ne malog društvenog problema.

„Spremni smo da pružimo pomoć svakom organizovanom prihvatilištu-azilu za nezbrinute pse lutalice. Svaka dobronamerna organizacija koja o životinjama brine na pravi i organizovani način, u nama može da ima stvarnog i stabilnog partnera. Pisanja na društvenim mrežama kojima se kritikuje naša zabrinutost za studente, ne možemo smatrati predanim radom na zaštiti životinja“, zaključili su iz centra.

Ponovo trovanje pasa

Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ već godinama, odnosno od 2018. godine, brine o napuštenim životinjama, iako nemaju prostor za njihovo smeštanje, a uz pomoć građana i dece.

Sprovode i takozvane CNVR programe koji podrazumeva kastraciju, odnosno sterilizaciju, vakcinaciju i vraćanje pasa na njihovu teritoriju. Hrane ih, leče, pružaju prvu pomoć kada je neophodna.

U Kosovskoj Mitrovici, gradu poznatom po velikom broju kućnih ljubimaca, nije retkost da neki od njih završe na ulici. Takođe nije retkost da pojedinci povećani broj pasa na ulicama pokušavaju da reše na nehuman način.

Tako se svake godine u više navrata dešavaju masovna trovanja pasa. Nova serija je usledila tokom vikenda, kada je više beživotnih tela pronađeno na različitim prometnim lokacijama u gradu.

„Šapa“ je u nekoliko navrata apelovala na institucije da identifikuju lica koja životinje izbacuju na ulicu i zaustave tu praksu, ali i na građane da iste prijave. Ujedno su Kosovskoj policiji u godinama za nama prijavili brojne slučajeve trovanja pasa, ali i ubistava vatrenim oružjem, od kojih nijedan nije rešen.

Comments

Pročitaj još