• Početna>
  • Vesti>

Peti Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC “Akvarijus”

Foto: PKC Akvarijus

Peti po redu Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES 2023) održaće se u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ od 7. do 10. marta 2023. godine.

Festival ženskog stvaralaštva pokrenuo je PKC „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici 2018. godine u nameri da, bez ideoloških predrasuda, predstavi umetnost (književnost, muziku, likovnu umetnost, film i scensku umetnost) koju potpisuju ženski autori. Ove godine festival se održava pod sloganom „I Ti žena“.

Festival će biti otvoren 7. marta u 18:00 izložbom dečijih radova „I Ti žena“ koju potpisuju polaznici mitrovačkog „Malog ateljea“ i „Likovnog ateljea“ iz Zubinog Potoka. Nakon otvaranja izložbe i dodele godišnjih nagrada Dečijeg kultrunog centra „Kaktus“ u 19:30 održaće se program „Lik žene u pravoslavnoj poeziji“ u kojem učestvuju protojerej Radoslav Janković, jerej Milutin Popadić, Mirjana Dikić i Ivana Vanovac. U sredu 8. marta od 19:00 predstaviće se Mitrovčanka Miljana Aritonović Jelić, profesorka matematike i tvorac onlajn mentorskog programa „Šta je tebi najbitnije“, a od 20:00 biće predstavljena pesnička knjiga Jelene Kostić „Majka i sve ostalo što se završava na -a“ (2022).

Gošća FEŽES-a u četvrtak 9. marta od 19:30 biće Pavlina Radovanović. Te večeri biće premijerno prikazan i film Žarka Joksimovića i Aleksandra Miladinovića „Slavuj iz zatočene bašte“ (2023), posvećen upravo ovoj trinaestogodišnjoj ravčanki koja zajedno sa slavnim a malo kome poznatim kompozitirom Gavrom širom regiona prenosi glas o lepoti Metohije. Nakon filma biće upriličen razgovor sa Pavlinom, a u muzičkom delu programa ona će nastupiti zajedno sa Gavrilom Kujundžićem.

Petak 10. mart od 20:00 rezervisan je za još jednu filmsku premijeru Joksimovića i Miladinovića. Dokumentarac „Gora nije sama“ (2023) govori o Elmi Selimi, pesnikinji i najboljoj studentkinji mitrovačkog Medicinskog fakulteta. Film je povod da se suočimo sa predrasudama koje možda imamo o predelu (Gori) i ljudima (Gorancima) koji ga nastanjuju. U razgovoru nakon projekcije filma učestvovaće, pored autora filma i Elme Selimi, i dr Nenad Milošević.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Comments

Pročitaj još