• Početna>
  • Vesti>

Petković povodom Bisljimijeve izjave: Beograd spreman na normalizaciju, ne na priznanje

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi potpuno pogrešno i zlonamerno interpretira spremnost Beograda na dijalog sa Prištinom kao nekakvu spremnost Srbije da prizna takozvano “Kosovo”.

“Beograd jeste opredeljen za normalizaciju odnosa sa Prištinom i stvaranje stabilnog okruženja za ekonomski razvoj čitavog regiona, međutim Beograd nikada neće priznati tzv. “Kosovo” i njegov jednostrani i protivpravni akt otcepljenja i nikada se neće saglasiti sa članstvom tzv. “Kosova” u UN” saopštio je Petković povodom intervjua koji je Bisljimi dao za grčki list Katimerini.

Bisljimi je u pomenutom intervjuu, rekao da Grčka treba da iskoristi to što se “Srbija obavezala da prizna Kosovo” i promeni svoj stav po pitanju kosovske nezavisnoti.

„Želeli bismo da ojačamo naše prijateljstvo sa Atinom i pokazali smo strpljenje u doprinosu tom odnosu čak i kada priznanje nije bilo na stolu. Sada kada se Srbija praktično obavezala da prizna Kosovo i polako shvata da je to najbolje i za nju, Atina treba da iskoristi ovaj zamah da napravi odlučujući korak i pojača naše zajedničke napore za stabilizaciju Zapadnog Balkana“, rekao je Bisljimi.

Sa druge strane, Petković naglašava da se Srbija obavezuje na normalizaciju odnosa, ne na priznanje i da bi Priština trebalo da više energije usmeri ka formiranju ZSO; što je njena obaveza.

“Bisljimi, inače nadaleko poznat po sklonosti da ne govori istinu, nastoji da lažima izmami promenu stava država koje ne priznaju tzv. “Kosovo”, pokušavajući da im proda rog za sveću i zaboravljajući da te države se pre svega rukovode sopstvenim interesima, a ne interesima i snovima Prištine. Umesto što u inostranstvu traži podršku za seperatističke ambicije Prištine, Bislimi bi trebalo da se, zajedno sa svojim šefom Kurtijem, posveti redefinisanju svoje šovinističke politike i okrene formiranju Zajednice srpskih opština, i to bi, da su im namere imalo dobre, trenutno trebalo da im bude jedina preokupacija” napisao je Petković.

Direktor Kancelarije je naveo da je došlo vreme kada politički lideri u Prištini nemaju više prostora za prazne tirade o demokratiji i nezavisnosti, jer čak i njihovi najveći zapadni sponzori shvataju da je reč o nekredibilnim i neodgovornim ljudima.

“Sama činjenica da, moljakajući za promenu stava pojedinih država nepriznavača, Kurti i Bisljimi zloupotrebljavaju dijalog o normalizaciji odnosa da bi suštinski dodatno destabilizovali region, ali i da bi pokazali koliko su im namere maligne i neiskrene” istakao je Petković.

Comments

Pročitaj još