• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo kulture odbacilo tvrdnje Neziraja o Narodnom pozorištu u Prištini

Ministarstvo kulture saopštilo je da odbacuje i osuđuje navode dramaturga iz Prištine Jetona Neziraja usmerene protiv Narodnog pozorišta u Prištini, sa privremenim sedištem u Gračanici, posebno one da je ova pozorišna ustanova „propagandno oružje Vlade Srbije u njenoj hegemonističkoj politici kojom, kao devedesetih, želi da pokaže svoje vlasništvo nad Kosovom“.

Ministarstvo kulture Srbije upozorilo je da ovakvi istupi predstavljaju krajnje licemernu i ciničnu provokaciju, imajući u vidu da je upravo ova ustanova kulture u izuzetno teškim okolnostima, “brutalnim aktima secesionističke politike, koja promoviše nasilje na račun demokratskog dijaloga i kulture, izgnana iz svog grada i proterana sa svoje matične scene u Prištini”.

“Podsećamo da je ovo pozorište osnovano 1948. godine u Prištini od strane Republike Srbije i da je do 1999. godine radilo kao multietnička institucija sa Srpskom i Albanskom dramom, koje su predstave izvodile na srpskom i albanskom jeziku, da bi odlukom Vlade Republike Srbije obnovilo svoj rad na Kosovu i Metohiji 2004. godine i do danas realizovalo veliki broj pozorišnih predstava koje su režirali neki od najeminentnijih reditelja: Milan Karadžić, Goran Marković, Slobodan Skerlić, Gorčin Stojanović, Milan Nešković i mnogi drugi.

Ova ustanova danas svoje predstave realizuje na novoj matičnoj sceni u Gračanici, kao i u drugim delovima Kosova i Metohije, gde živi srpsko stanovništvo, budući da u Prištini, gradu u kome je osnovano, nije preostao gotovo nijedan srpski gledalac ovih predstava”, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo smatra da nazivati takvu ustanovu, koja služi kulturnim potrebama najugroženije etničke zajednice u Evropi, Srbima na Kosovu i Metohiji, oružjem velikosrpske hegemonističke propagande “istovremeno je užasno i izuzetno opasno po bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, kulturu, kao i elementarno pravo kulturnih radnika u ovoj ustanovi na rad, postojanje i umetničko izražavanje, kao i očuvanje kulture i jezika”.

U saopštenju se podseća da su gotovo istim ovakvim rečima, serijom članaka neposredno pred martovski pogrom 2004. godine, označeni i srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji.

“Da li su sada na red došle i srpske kulturne institucije na Kosovu i Metohiji”, upitalo je Ministarstvo kulture.

Comments

Pročitaj još