• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Srbija je u Minhenu mogla da iznese svoj stav, spremni smo za razgovore sa Prištinom

Aleksandar Vučić je za TV Pink rekao da je tema razgovora bila i priprema za potencijalne razgovore sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Istakao je da je Srbija spremna za razgovore, ali da se zna da se mora razgovarati o ZSO, da Srbija neće da se sklanja od dijaloga, ali da se zna redosled poteza.

Vučić je dodao da nije optimista, da to nije po svojoj prirodi, znajući premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i Prištinu.

Minhenska konferencija je postao Davos u kome se priča o politici i bezbednosti. Tu je jedan poseban ugao za nas koji objašnjava zašto mir neće skoro i što nam donosi nove reperkusije. Kako je rekao sledeće godine biće nekoliko važnih izbora u svetu – na Tajvanu jer je važno pitanje koji će Tajvan da pobedi, britanski, evropski, američki, ruski i ukrajinski. To vam pokazuje da mira neće biti skoro a to su za nas nove teškoće.

“Naše je da čuvamo mir i stabilnost i borimo se za investicije”, istakao je Vučić.

Naglasio je da je važno što je Srbija učestvovala na konferenciji u Minhenu jer je mogla da iznese svoj stav i da je zastupao zemlju na najbolji mogući način.

“Spremao sam se za susret sa Šolcom i Makronom”

Predsednik Srbije izjavio je da je na 59. Minhenskom bezbednosnom forumu imao veoma važne sastanke, kao i da se dugo spremao za sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Kako je rekao, važni su bili i razgovori sa Blinkenom, Boreljom i drugima.

“Moje je bilo da zastupam zemlju na najbolji način. Nisam nezadovoljan, ali bih možda sada ubacio neke sitnice. Ali sledeći put. Ovo su bili strašno važni sastanci, to su mnogo važne stvari za nas, bilo je i mnogo panela. Ovo je dobra prilika da razgovarate, jer i ta vrsta poznanstva obavezuje, uvek možete da ih iskoristite za nešto”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da je dobro što je delegacija Srbije bila na skupu i zbog prisustva predstavnika privremenih institucija u Prištini.

“Kada su Kurti i Osmani ovde dobro je da i predstavnici Srbije budu tu”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još