• Početna>
  • Vesti>

Popović: Oduzimanje imovine Srbima na KiM je kršenje osnovnih pravnih vrednosti

Foto: Tanjug

Oduzimanje imovine na osnovu pdluke  prištinskih vlasti o eksproprijaciji u opštinama Zubin Potok i Leposavić predstavlja kršenje osnovnih pravnih vrednosti, rekao je’pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović. 

,,Ograničenje ili lišavanje imovine se radi u nekom javnom interesu koji služi svim građanima. Ovde imamo slučaj da ljudima nije objašnjeno zašto se njihova imovina oduzima”, rekao je Popović za T a n j u g. 

On navodi da oduzimanje radi javnog interesa o kome se priča ne može da bude opravdanje za eksproprijaciju. 

,,Tu je trebalo da budu ispoštovani svi mogući propisi, da lokalna samouprava bude obaveštena, da se uskladi sa njenim urbanističkim i prostornim planom, da ljudi budu obavešteni o tome putem medija ili tribina”, kazao je Popović. 

Dodao je da su prištinske vlasti dan nakon protesta održanog 1. februara najavile javnu raspravu, koja nije održana pre 15. januara kada je doneta odluka o eksproprijaciji. 

Prema njegovim rečima, pravni lek za ovu situaciju jeste pokretanje tužbe, nakon koje se donosi privremena odluka, za koju treba da prođe period za žalbu da bi stupila na snagu. 

,,U roku od 12 meseci od donošenja privremene odluke konačna odluka o eksproprijaciji stupa na snagu, tek onda je moguća naknada za oduzeto zemljište”, naveo je Popović. 

Popović je istakao da postoje dvostruki standardi za srpsko i albansko stanovništvo i da se u tom sistemu krše sva moguća prava. 

,,Oni kada su eksproprili zemljište u Prizrenu, Prištini i Podujevu procedura je poštovana, a vidimo kakva je situacija u srpskoj sredini. Nema govora o pravu”, zaključio je Popović. 

Comments

Pročitaj još