• Početna>
  • Vesti>

Priština: Studentski protest “Zajedno protiv Zajednice”

Foto Kallxo

Studentski parlament Univerziteta u Prištini organizovao je danas u ovom gradu protest protiv osnivanja Zajednica srpskih opština, prenose prištinski mediji.

Uz slogane „Zajednica neće proći”, „Ne prihvatamo Zajednicu koja će da nas bosnizuje”, „Zajedno protiv Zajednice“, „Republika Kosovo, nema Zajednice“ učesnici su započeli protesnu šetnju ispred Narodne biblioteke do zgrade kosovske vlade, javlja Gazeta Express.

Klan prenosi da su studenti insistirali da se Zajednica ne formira, navevši da je to protivzakonito, kao i da je to način da se “unapredi Srbija na Kosovu”, usled čega bi bila “neminovna eskalacija situacije”.

Tražili su “ujedinjenje samo sa Albanijom, a ne podelu ni potčinjavanje”, prenosi Klan. 

Naim Žitija, predsednik “Udruženja porodica heroja i mučenika”, rekao je da se ovo udruženje protivi formiranju Zajednice. 

„Naše udruženje se protivi svakoj etničkoj Zajednici. Tražimo od međunarodne zajednice da pojača pritisak na Srbiju i na njene pretenzije na Kosovo“, rekao je Žitija.

Žitija je rekao da udruženje koje on predstavlja nudi podršku kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da se “čvrsto suprotstavi ovom pitanju” i “zaštiti suverenitet Kosova”.

“Ovim maršom studenti Studentskog parlament su takođe obeležili 53. godišnjicu osnivanja Univerziteta u Prištini” – prenosi Kallxo.

Comments

Pročitaj još