• Početna>
  • Vesti>

Biro za koordinaciju službi bezbednosti u Beogradu i Skupština Kosova u Prištini o predlogu dijaloga

Sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti održana je juče i zaključeno je da je bezbednosna situacija stabilna i da sve službe bezbednosti rade kako bi otklonile bilo kakav bezbednosni rizik po mir i stabilnost u Srbiji i regionu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Beograd uvek spreman za dijalog sa Prištinom, kako bismo sačuvali mir i stabilnost, poručila je premijerka, dok kosovski premijer Aljbin Kurti evropski predlog kosovskog pitanjavidi kao rešenje za koji kaže da je predstavljen u formi “uzmi ili ostavi”.

Kosovski premijer je objasnio poslanicima u Skupštini Kosova zašto je za njega francusko-nemački, odnosno evropski plan za rešenje kosovskog pitanja prihvatljiv.

“Međunarodni emisari koji su pratili posrednika Lajčaka, odnosno američki, nemački, francuski i italijanski predstavnici, jasno su mi stavili do znanja da je predlog “uzmi ili ostavi” i da se o njemu ne pregovara. Njihov stav je bio da je čitav diplomatski i politički aparat zemalja iz kojih dolaze stavljen u podršku članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i da ne očekuju ‘ne’ od Kosova jer bi to značilo da smo odabrali put konfrontacije sa njima”, rekao je u Prištini Aljbin Kurti.

Na dnevnom redu bilo je i pitanje ZSO. Kurti podseća da postoji šest uslova za njeno formiranje koje je izneo na prethodnoj sednici. Bezuslovno formiranje hitno traži Beograd.

Sednica skupštine Kosova bez prevoda na srpski, čak ni u prištinskim medijima

Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste iako je ovo pitanje značajno i za srpsku zajednicu.

Od polaganja zakletve 17. Novembra poslanici Srpske liste se nijednom nisu pojavili u Skupštini.

Inače, sednica na kojoj se raspravljalo o pitanju značajnom za obe zajednice nije bilo prevoda na srpski, a RTK2, kanal na srpskom jeziku, koji je sednicu prenosio uživo takođe nije imao prevod.

Situacija na Kosovu bila je tema sastanka Biroa za koordinaciju službi bezbednosti

Zaključak je da uprkos brojnim izazovima i pretnjama po bezbednost zemlje, situacija je stabilna i da nadležne službe rade kako bi otklonile sve rizike po mir.

“Ovaj put da se zahvalim našim parnetima jer insistiraju na osnivanju ZSO na način na koji smo potpisali 2013. i 2015. i kao što smo razgovarali krajem 2022. a to je sledeća stvar mora biti osnivanje ZSO bez obzira na to šta Aljbin Kurti kaže, zna se šta je potpisano i šta mora biti potisano i šta mora biti implementirano”, rekla je premijerka Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Dubajiu.

Comments

Pročitaj još