• Početna>
  • Vesti>

Nemačka ambasada: Ne postavljati preduslove, Kosovo treba da sprovede sporazum o ZSO

Foto: Gazeta Express

Uslovi kosovskog premijera Aljbina Kurtija za Zajednicu nisu naišli na podršku Nemaca. Dok ih američka ambasada ne komentariše, a Lajčak odbija da javno iznese stav EU, nemačka ambasada u Prištini ne podržava postavljanje preduslova. Pominju krhku situaciju na severu, navodeći da je upravo za to potreban konstruktivan pristup.

Amerikanci su uvek izbegavali da komentarišu Kurtijeve uslove, dok je specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak rekao da EU ima stav o ovom uslovljavanju, ali i da to neće javno da iznese.

U međuvremenu, iz nemačke ambasade, podsećajući na bezbednosnu situaciju na severu, poručuju da za Zajednicu ne treba postavljati preduslove.

“Konstruktivan pristup je hitan s obzirom na krhku bezbednosnu situaciju na severu Kosova i ne treba postavljati preduslove”, rekao je portparol Sebastijan Lojšner za Express.

Ambasada Nemačke ponovo ističe važnost plana koji su inicirale Nemačka i Francuska, pod zastavom Evropske unije.

„Evropski predlog, zasnovan na francusko-nemačkoj inicijativi, istorijska je prilika koju moraju da iskoriste obe strane. Ona ima za cilj uspostavljanje odnosa Kosova i Srbije na novim osnovama“, navodi se u odgovoru ambasade.

Šest tačaka koje je Kurti izneo nije pokolebalo nemačku ambasadu od njenog stava o “važnosti Zajednice”:

„Inicijativa [Francusko-nemački plan] je jedinstvena prilika za veliki napredak u ovom pitanju, koja je držala Kosovo iza sebe, politički i ekonomski, dugi niz godina. Za Kosovo je važan deo sporazuma o sprovođenju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, o kojem su se dogovorili 2013/2015″.

Lajčak je u ponedeljak sa Kurtijem ručao u Prištini, gde je rekao da je preneo stav EU o uslovima u vezi sa Zajednicom.

Zapad, koji uporno zahteva formiranje Zajednice, javno, do sada nije nudio prostor za pregovore o uslovima koje je postavio kosovski premijer. 

Iako je Kurti naveo da će „razmotriti” pitanje osnivanja Zajednice, američka ambasada u Prištini je započela razgovore bez želje kosovskog premijera da ga formira.

Comments

Pročitaj još