• Početna>
  • Vesti>

Peticija o povlačenju specijalaca sa Severa ima oko 2,000 potpisa, Manojlović: Ovo mora da bude prva tačka pregovora

Foto: KoSSev

Lider ovog pokreta, Savo Manojlović, poručio je danas da peticijom želi da temu prisustva ovih jedinica podignu u javnosti, kako bi se sve tri strane njome bavile u okviru dijaloga. „Povlačenje mora da bude prva tačka bilo kakvih pregovora“, poručuje.

Peticiju koja je naslovljena na srpsku premijerku Anu Brnabić, predsednika Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Aljbina Kurtija, evropskog posrednika Miroslava Lajčaka pokrenuli su timovi Kreni – Promeni u Kosovskoj Mitrovici pre nedelju dana.

Peticija sada ima 1.967 potpisa, a danas se oglasio i lider ovog pokreta Savo Manojlović, navodeći da je ona pokrenuta na zahtev ljudi sa Severa Kosova.

Podseća da prema sporazumima, ali i kosovskom Ustavu, policija mora da odražava etničku strukturu opštine u kojoj se nalazi i poručuje da prvi put za 23 godine na Severu, gde živi većinski srpsko stanovništvo, postoji kontinuirano prisustvo „kosovsko albanskih bezbednosnih snaga“.

Podseća da se broj specijalca uvećao nakon povlačenja barikada, te kritikuje Vučića zbog toga što ih je:

„Organizovao pa povukao bez i jednog ostvarenog cilja tih protesta. Niti su pušteni uhapšeni policajci, niti su povučene ROSU snage koje su tada došle i postavili baze“, kazao je Manojlović.

Ocenjuje da prisustvo „militarizovanih specijalnih jedinica sa dugim cevima i fantomkama“, izaziva veliki strah lokalnog stanovništva.

Među ljudima postoji neverovatan strah i tenzija. Takvo stanje jeste ozbiljna pretnja miru.

Lider pokreta Kreni – Promeni osvrnuo se i na prošlonedeljnu sednicu Skupštine Srbije o Kosovu na kojoj je Aleksandar Vučić „više puta tražio da čuje konkretan predlog i rešenje u vezi stanja na Kosovu.

Manojlović mu u saopštenju iznosi svoj predlog – povlačenje specijalnih jedinica mora da bude prva tačka bilo kakvih pregovora.

Umesto prazne priče evo konkretnog rešenja kako da se spusti tenzija i strah. Ovo mora biti prva tačka bilo kakvih pregovora. Trenutna situacija na Severu Kosova je igranje šibicom na buretu baruta, a duboko verujemo da je jedino mir u interesu svih. U suprotnom imate militarizaciju područja čime se od Kosova pravi, metaforično rečeno, Bliski istok u smislu tenzija i nestabilnosti.

Comments

Pročitaj još