• Početna>
  • Vesti>

Gračanica na starim fotografijama; prva posleratna izložba Arhiva KiM

Foto Kim

Izložba “Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama” otvorena je sinoć u Galeriji Doma kulture “Gračanica”. Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.

Posle više od 20 godina nedavno je nastavio sa radom Arhiv Kosova i Metohije. Nakon objavljivanja memoara Stojana Zafirovića „Moje službovanje u srpskim školama u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine“ sa kojim se predstavio na Sajmu knjiga u Beogradu, Arhiv je večeras organizovao izložbu starih fotografija i razglednica manastira Gračanica.

Direktor Arhiva KiM Marko Marković istakao je da je ovo događaj od izuzetne važnosti.

“Gračanica je bila sinonim i svetionik naše vere, gde je naš narod vekovima crpeo snagu i utehu za najtužnije i najtragičnije događaje u kojima su živeli i obitavali. Tako da istorijski izvori pišu da se naš narod u manastiru najviše molio za zdravlje i za oslobođenje i da sve to vreme, svih tih vekova naš narod nije napustila želja za oslobođenjem.”

Ovo je prva posleratna izložba ove institucije, a u izložene su fotografije iz perioda 1878. do 1989. godine.

“Imamo jedinstveno fotografsko putovanje kroz vreme i svako će od nas pronaći sebe u tom putovanju, ali ja ću sa vama da podelim jedan zaključak i jednu konstataciju: Kada prođete od 1878. pa do 89. primetićete jednu stvar. Koju? Gračanica se podmladila i to je naš istinski, suštinski, ljudski optimizam. Mlađa je danas i to možemo zaključiti”, rekao je direktor Doma kulture “Gračanica” Živojin Rakočević.

Izložbu je otvorila Vesna Milojević direktorka Arhiva grada Kraljeva.

“Svesni situacije vremena i smutnje u kom živimo, gde se neki istorijski kapital koji poseduje srpski narod ne baštini dovoljno, ne poštuje dovoljno pogotovu od onih koji nam očigledno ne misle dobro, pojačava važnost ponovnog povratka na scenu, ne samo kulturnu scenu Kosova i Metohije, nego i naše lepe Srbije, jedne ovako važne ustanove, državne ustanove – Arhiva Kosova i Metohije”, istakla je otvarajući izložbu Milojevićeva.

Postavka se sastoji od 56 različitih, uglavnom neobjavljenih fotografija i razglednica.

Fotografije su prikupljene u Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju, Narodnom i etnografskom muzeju u Beogradu, Narodnoj biblioteci Srbije. Najveći broj fotografija prikupljen je od kolekcionara sa Kosova.

Jedan od njih je Aleksandar Čolić iz Ajvalije kod Gračanice koji je saradnik mnogobrojnih muzeja u Srbiji.

“Dao sam dosta materijala, svoju kolekciju. Vidim da ima dosta i drugog materijala, tako da ne znam koliko imam. Ja imam mnogo toga, ne samo fotografija manastira Gračanica, moja kolekcija sadrži arheološku dokumentaciju pa do Drugog svetskog rata. Ja sam nasledio nešto od svog dede i kao mladi dečko, još nisam ni počeo da idem u školu, ja sam počeo da sakupljam”, kaže Čolić.

Ističe da je njegova kolekcija od neprocenjive kultune i istorijske vrednosti. Materijale prikuplja putujući po Evropi, a dosta toga kupuje na aukcijama, ali i razmenjujući sa drugim kolekcionarima.

“Teško je doći do originalne građe, treba dosta vremena, truda, putovanja i znanja. Sakupljamo se na sajmovima kolekcionara, ima nas mnogo. Ljubitelji smo i čuvamo svoju prošlost. Pokojni deda je imao prodavnicu Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, tako da sam kao mali voleo da čeprkam, da kopam i nalazio sam svakakve stvari i to me je na neki način privuklo”, objašnjava Čolić svoju ljubav prema starim predmetima.

Izložba “Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama” biće otvorena do 15. februara ove godine.

Comments

Pročitaj još