• Početna>
  • Vesti>

Polaganjem venaca kod spomen česme i svečanom akademijom u Sočanici obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka

Foto: Fejsbuk Leposavic portal

Povodom obeležavanja 106 godina od podizanja Topličkog ustanka danas je kod spomen česme u Sočanici služen parastos i položeni venci junacima koji su svoje živote dali za slobodu otadžbine.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić sa saradnicima položio je vence na spomen česmu i istakao je da su Srbima sa ovih prostora pravda i sloboda najvredniji ideali za koje su uvek bili spremni da se bore, objavljeno je na Fejsbuk stranici “Leposavic portal”.

„I danas odajemo poštu našim slavnim precima koji su svoj život položili u odbrani ovih prostora od najezde neprijatelja. Njihova žrtva svrstava ih u red Obilića i Kosovskih junaka. Srbija na ovim prostorima posle svega što su joj radili nije uništena, posle svega što su joj oduzeli nije ni propala. Srpsko srce i danas kuca za Kosovo i Metohiju i to ne može niko da zaustavi. Naša obaveza je da verujemo u ovu zemlju i u našu državu Srbiju. Suočeni sa teškim izazovima moramo slediti put koji su nam pre 106 godina ucrtali naši slavni preci“, rekao je Todić.

Učesnici obeležavanja 106. godine Topličkog ustanka položili su vence i na spomen obeležje žrtvama NATO bombardovanja, a potom su obišli spomen sobu posvećenu Topličkom Ustanku.

Nakon toga usledila je svečana akademija u Domu kulture na kojoj je priređen bogat kulturno umetnički program.

Obeležavanje današnjeg dana počelo je maršom planinara „Stazama topličkih ustanika“ od Leposavića do Sočanice.

Obeležavanje Topličkog ustanka je sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

I ove godine je održan u organizaciji Opštine Leposavić i Centra za kulturu „Sava Dečanac“ u Leposaviću.

Comments

Pročitaj još