• Početna>
  • Vesti>

Zečević: Svih pet zemalja EU imaju duboke motive zašto nisu priznale Kosovo

Foto: RTS

Slobodan Zečević, iz Instituta za evropske studije, kaže nam da, ako je tačno da Lajčak lobira da pet zemalja prizna Kosovo, onda su institucije EU izašle iz pregovaračkog okvira koji je statusno neutralan.

Kako ističe Zečević “mnoge stvari su iz korena promenjene od intervencije Rusije u Ukrajini, to je uticalo i deformisalo mnoge naredne događaje i poteze”.

“Institucije EU sada zastupaju stavove Francuske i Nemačke i lobiraju da se prihvati njihov plan. Svih pet zemalja EU imaju duboke motive zašto nisu priznale Kosovo i grčevito se bore da se odupru pritiscima, ne samo zato što imaju prijateljski stav prema Srbiji nego i svoje unutrašnje potrebe za tim”, smatra Zečević.

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže za “Novosti”, da se na Srbiju vrši ogroman pritisak da se usaglasi sa evropskim planom, jer zapadni centri moći računaju da bi time bila olabavljena pozicija petorke EU koja ne priznaje Kosovo:

Kako navodi Jovanović “njima bi tada bilo objašnjeno da je Kosovo poseban slučaj koji čak i Srbija uvažava i da se on ne može ponoviti na teritoriji ovih zemalja”.

“Španija je zasada najtvrđi orah, a Grčka jeste slaba karika, ali ne sme da ponudi alibi Turskoj za ono što je uradila Kipru time što će priznati Kosovo. S druge strane, mora da sluša i SAD zbog sukoba koji ima sa Ankarom”, kaže Jovanović.

Comments

Pročitaj još