• Početna>
  • Vesti>

Kim: Nenad Rašić i Emilija Redžepi večeras u Dogovoru

Foto: Kim

Ministar za zajednice i povratak Vlade Kosova Nenad Rašić je najavio skori povratak Srba u urbane sredine. U emisiji “Dogovor?!” koja će biti emitovana večeras od 20 sati, Rašić je istakao da je povratak u kosovske gradove inicijativa premijera Aljbina Kurtija. U istoj emisiji sagovornica Zorice Vorgučić je i Emilija Redžepi, potpredsednica Vlade Kosova koja je kazala da bi primeri Olandskih ostrva, Južnog Tirola i Istočne Belgije za ZSO mogli biti primenjivi u nekim “normalnim i demokratskim zemljama”.

“Povratak Srba, odnosno povratak raseljenih će krenuti. Možda je malo ishitreno, ali ja sam već identifikovao i mesto u kom gradu će taj prvi povratak da zaživi. Neću da kažem, ne volim da nešto prerano kažem, da ne bih ugrozio sve to, ali moram da kažem da se planira. Moram da kažem i to da je ideja premijera Kurtija, to je bila njegova ideja za urbani povratak. Mi smo već pričali o tome, to odavno traje”, kazao je Rašić.

Potpredsednica Vlade Kosova zadužena za pitanja manjina i ljudska prava Emilija Redžepi je, govoreći o istraživanjima agencije Demostat o mogućim modelima za Zajednicu srpskih opština – Olandska ostrva, Južni Tirol i Istočna Belgija, rekla: “Vidite, to može u nekim normalnim i demokratskim državama.

Na pitanje “Zar Kosovo nije normalno i demokratsko društvo, s obzirom da predstavnici vlasti to često ističu?”, Redžepi je odgovorila da “Kosovo teži ka tome”.

“Mi težimo da budemo normalni i demokratski i ne odustajemo od toga. Na tom putu ne mogu nikad samo Albanci istrajati, tu trebaju biti i drugi narodi uključeni. Kada se dogovarate o nekom trajnom i dugoročnom cilju ili projektu, gde Srbi sa severa treba na pravi način da se integrišu preko neke Asocijacije/Zajednice ili kako god, a bez konsultacija sa drugim našim Srbima koji žive na celokupnoj teritoriji Republike Kosovo, smatram da je pogrešno”, kazala je Redžepi.

Emisija “Dogovor!?” će premijerno biti emitovana večeras od 20 sati na Jutjub kanalu RTV Kim, a sutra je možete pogledati i na portalima partnerskih medija: Radija Kontakt plus, Radio Mitrovica severRadio Goraždevac i portalu KoSSev.

Comments

Pročitaj još