• Početna>
  • Vesti>

Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“ od 30. Januara u Galeriji Doma kulture Gračanica

Dom kulture Gracanica

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Ovo je prva posleratna izložba koju organizuje Arhiv Kosova i Metohije. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Pomenuti ilustrovani materijal je prikupljen u: Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju Srbije, Narodnom i Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije. Dragoceni neobjavljivani materijal dobijen je i od strane kolekcionara sa prostora Kosova i Metohije.

„Još jedna ustanova kulture od nacionalnog značaja, Arhiv Kosova i Metohije vratila se u svoj zavičaj, nadomak Prištine nakon 22 godine izgnanstva. Svesni da ukoliko ostanemo bez pisanih svedočanstava, biće sve teže očuvati vekovnu nit našeg naroda i njegove kulturne riznice. Uprkos trajnim ožiljcima koje je donelo izgnanstvo, povratak ustanove iznova je raširio jedra elana i entuzijazma te Arhiv nastoji da vrati svoj nekadašnji renome i sebe učini vidljivim i prepoznatljivim na prostoru KiM. Temu same izložbe nametnuo je veliki jubijel, koji je nadavno proslavio manastir Gračanica. Od kada je sazdan predanošću neimara i darovitošću ktitora, Manastir Gračanica predstavljao je neiscrpnu inspiraciju umetnicima i pesnicima koji su nadahnuti božanskom lepotom Milutinove zadužbine četkicom oslikavali najbolje radove a perom ispisali najlepše stihove.“ – kaže u predgovoru kataloga autor izložbe i direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković.

Arhiv Kosova i Metohije u cilju očuvanja istorijske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji pokrenuo je niz aktivnosti koje podrazumevaju prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju građe na prostoru svog delovanja. Krajem prošle godine Arhiv je pokrenuo svoju izdavačku delatnost i objavio knjigu „Moje službovanje u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine“.

Svečano otvaranje izložbe je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture Gračanica.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Grad Priština.

Comments

Pročitaj još