• Početna>
  • Vesti>

Osmani: Zahvaljujem Nacionalnoj gardi Ajove, koji su godinama služili na Kosovu

Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.

Osmanijeva se zahvalila general-majoru Korela za svo njegovo angažovanje u oblasti bilateralne saradnje između KBS-a i Nacionalne garde Ajove, kao i doprinosu u oblasti odbrane Kosova i njenih građana, nakon čega ga je odlikovala Predsedničkom vojnom medaljom.

Predsednica Kosova je dodala da je program bezbednosne saradnje Ministarstva odbrane SAD-a, na čijem čelu je Biro Nacionalne garde, odnosno Državno partnerstvo sa Ajovom, od suštinskog je značaja za strateške odnose sa ovom držvom. Ona je istakla da ceni dosadašnje angažovanje general-majora Korelija, izrazivši nadu da će se odnosi u oblasti bezbednosti između dve države u budućnosti samo produbljivati.

“Vaši rezultati u oblasti saradnje su vidljivi i rezultat su ovog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ajove. Zahvaljujem državi Ajova na stotinama uniformisanih muškaraca i žena Nacionalne garde, koji su godinama služili na Kosovu kao deo KFOR-a, kao i svima koji su deo partnerskog programa”.

Osmanijeva je, kako se dalje navodi u saopštenju, naglasila da je Nacionalna garda Ajove značajno doprinela profesionalizaciji i međunarodnom kredibilitetu Kosovskih bezbednosnih snaga, doprinoseći međunarodnim misijama zajedno sa američkim trupama.

General-major Korel je rekao da se oseća počastvovan zbog odlikovanja predsednice Osmani, koje će, prema njegovim rečima, “služiti kao dragoceno sećanje na partnerstvo sa vojskom i državom Kosovo”, navodi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još