• Početna>
  • Vesti>

Održan Ekonomski forum Kosovo – Hrvatska, aktivista PDK izazvao incident

Foto Kim

Danas je održan Ekonomski forum Kosovo – Hrvatska. Cilj ovog skupa je, kako je rečeno, jačanje ekonomskih veza i privredne razmene, pa je u Prištini bilo više od 50 hrvatskih preduzetnika. Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Kosova Rozeta Hajdari i ministar turizma i sporta i državni sekretar Republike Hrvatske Tonči Glavina potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti turizma.

Nakon što je prisutnima poželeo dobrodošlicu, kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da je došlo vreme da Kosovo i Hrvatska ojačaju privredne veze.

„Tokom 2023. godine izvoz u Hrvatsku je povećan tri puta, dok se izvoz iz Hrvatske na Kosovo duplirao. Imamo više od 160 hrvatskih kompanija koje rade na Kosovu sa 600 radnika. Siguran sam da će ove cifre biti povećane u narednim nedeljama i mesecima“, kazao je on.

Kurti je dodao da su se tokom prošle godine direktna finansijska ulaganja povećala za 44, izvoz za 23, a prihodi za 22 odsto.

„Kosovo je pozicionirano u centru, između severne Afrike i Evrope. Ova zona uključuje jednu od najvećih koncentracija mogućnosti za povećanje ulaganja“, rekao je on.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković se prisutnima obratio video porukom i naveo da se nada da će se ojačati veze između Hrvatske i Kosova.

“Hrvatska podržava put Kosova ka Evropi. Drago mi je što je Kosovo apliciralo za članstvo u Savetu Evrope, iskoristićemo svo naše znanje i iskustvo kako bi vam pomogli u daljoj integraciji ka Evropskoj uniji. Nadam se da ćemo ojačati naše veze kao logičan sled ovog foruma”, rekao je on.

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari je kazala da Kosovo i Hrvatska imaju potencijala za veću trgovinsku razmenu.

„Naša Vlada je opredeljena ka dobrom upravljanju koje biznisima daje jasan pregled njihovih mogućnosti. Našim angažovanjem, dobrim upravljanjem i vladavinom prava podstičemo investicije kako bismo stvorili radna mesta“, navela je ona.

Ministar ekonomije i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović je naglasio da postoje različite mogućnosti saradnje u energetskom sektoru, izgradnji puteva, modernizaciji vojne opreme i telekomunikacijama. Za zajedničku budućnost je, kazao je on, zaslužna zajednička prošlost.

„Zajedno smo se suočili sa etničkim čišćenjem i ratom i shvatamo svu patnju naroda Ukrajine, kao i pomoći koju možemo dati, da se bori protiv predatorskih snaga koje stavljaju u opasnost evropsku bezbednost. Trendovi između naših zemalja su dobri. Mi smo zadovoljni što smo prvih deset meseci 2022. godine povećali razmenu na 225 miliona evra, gde je Hrvatska izvezla više od 110 miliona i imala negde oko 10 miliona uvoza“, naveo je.

Predsedavajući međuparlamentarne grupe prijateljstva Kosova i Hrvatske Arber Redžaj je podsetio da se državni službenici Kosova i Hrvatske redovno sastaju, te istakao podršku Hrvatske Kosovu na debati u međunarodnom sudu pravde.

„Visoko cenimo podršku koju nam daje Hrvatska sa aspekta evropskih intergracija, sigurnosti, jačanja operativnih kapaciteta naše vojske. Kosovo ima i dobru privrednu saradnju sa Hrvatskom, razmenili smo iskustva iz oblasti istraživanja, ekonomije i finansija. Trebalo bi da ekonomsku saradnju ojačamo sa težnjom povećanja ekonomskog bilansa između naših dveju zemalja. Ima prostora da Hrvatska preduzeća uzmu veće učešće u privredi Kosova preko direktnih investicija, ali i prodajom kosovskih proizvoda na hrvatskom tržištu“, naveo je on.

Šef hrvatske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić i predsedavajući međuparlamentarne grupe prijateljstva Hrvatske i Kosova rekao je da je vreme da se Hrvatske kompanije vrate na kosovsko tržište, ali i da kosovski proizvodi dobiju podršku da budu plasirani na hrvatsko tržište.

„Kada pričam o hrvatskom tržištu, pričam o tržištu Evropske unije, a time i tržištu sveta. Upravo je ekonomska saradnja zaštita tržišnog nadmetanja, slobode kretanja ljudi i robe, razlog osnivanja međunarodnih zajednica kao što su NATO i Evropska unija. Savezi kojima teži Republika Kosovo, u kojima zaslužuje biti, savezi u kojima će biti, verujem i uz pomoć svojih prijatelja iz Hrvatske“, kazao je Bačić.

Za Ekonomski forum Kosovo – Hrvatska je u Prištini vladalo veliko interesovanje, pa se u hotelu gde je održan tražila stolica više.

Aktivista PDK bacio dinare na kosovskog ambasadora u Hrvatskoj

Aktivista PDK, Milot Krasnići bacio je novčanice dinarske valute na kosovskog ambasadora u Hrvatskoj Martina Berišaja na današnjem Ekonomskom forumu Kosovo-Hrvatska u Prištini.

Kako navodi PDK u saopštenju, ovaj akt je znak protesta zbog velike finansijske afere u koju je Berišaj umešan i trgovine energentima sa kompanijom „GEN“ iz Beograda.

„Ambasador Martin Berišaj plaćen je milionima evra od strane GEN-a iz Srbije, novac koji je podignut i ne zna se gde je završio. Neprihvatljiva je i neoprostiva zaštita koju ambasadoru Berišaju daje premijer Kurti“, navode u saopštenju.

Prema PDK, Berišaj, kao ambasador sa optužnicom, ne može biti dostojan predstavnik Kosova u Hrvatskoj, naprotiv, „sve dok je na funkciji on ozbiljno narušava imidž Kosova“.

„On treba da dođe u Prištinu samo da bi se suočio sa pravdom i položio račune o skandalu u koji je umešan. Istina neće moći da se sakrije, uprkos neshvatljivoj i sumnjivoj odbrani, koliko god bila velika piramida ovog skandala“, navodi PDK.

Tekst “Kohe” izvorno preveo KoSSev

Comments

Pročitaj još