• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Očekujemo prihvatanje plana i njegovo sprovođenje

Foto: RTS

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je da očekuje da Beograd i Priština prihvate francusko-nemački plan i potpišu ga, dodajući da o planu sa stranama za sada razgovaraju odvojeno.

“Sa stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno”, rekao je Miroslav Lajčak gostujući na TV Klan u Prištini.

Naveo je da je međunarodna zajednica partner u razgovorima i da njeni predstavnici ne dolaze sa pretnjama ili ultimatumima.

“Verujem da je to zaista ozbiljna grupa i imamo najbolju nameru da zaista podignemo kvalitet odnosa Kosova i Srbije na viši nivo”, dodao je Lajčak i podsetio da njihov cilj ide ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Osvrćući se na izveštaje medija, koji su pre nekoliko dana objavili verziju plana, Lajčak je rekao da je “blizu, ali da nije isto”.

“Da se ne igramo s tim, to je filozofija”, rekao je Lajčak i nastavio da je predlog najbolji mogući.

Na pitanje kakvi će biti efekti postizanja sporazuma i šta se može očekivati ako do dogovora ne dođe ili neka strana odbije, Lajčak je odgovorio da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati drugoj.

“Tada međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržaće jednu stranu više ili će smanjiti podršku drugoj strani”, pojasnio je evropski izaslanik i dodao da je misija međunarodne zajednice prošlog petka bila zaista teška, te da predstavnici SAD, EU i tri zemlje ne bi dolazili u Beograd i Prištinu uzalud.

Lajčak se večeras u Prištini na radnoj večeri sastaje i sa predstavnikom vlade u dijalogu sa Beogradom Besnikom Bisljimijem.

Comments

Pročitaj još