• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Eskalacija na KiM zavisi od Srbije; Kancelarija za KiM: Kurti se predstavlja kao zaštitnik zapadnih vrednosti

Foto: Reporteri

“Aljbin Kurti uporno nastoji da se predstavi kao zaštitnik zapadnih vrednosti i da svoj nasilnički karakter i politiku pred stranom javnošću kamuflira geopolitičkim frazama, iako je upravo on nesumnjivo najveći i najopasniji neprijatelj vrednosti slobode i ljudskih prava u regionu” reakcija je Kancelarije za KiM na poslednje izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija, datih za bečki dnevnik Prese

U intervjuu za ovaj časopis, Kurti je rekao da je teško predvideti da li će doći do nove eskalacije na KiM jer to, tvrdi, zavisi od Srbije. Nada se da se neće ponovi situacija sa podizanjem barikada na severu KiM i optužio Beograd da pokušava da potkopa Prištinu, prenosi Ekonomija onlajn.

“Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope i EU i ostvaruje ekonomski napredak. Ovo čini Beograd nervoznim”, tvrdi Kurti.

Na pitanje da li bi moglo da dođe do novih sukoba između Beograda i Prištine, kosovski premijer je rekao da se nada da to ne bi moglo da se desi, ali da je zabrinut iz nekoliko razloga, uključujući to što, kako je naveo, Beograd ima 48 vojnih i žandarmerijskih baza oko KiM. On je dodao i da je zabrinut zbog odnosa Srbije i Rusije.

Reagujući na ove izjave, iz Kancelarije za KiM poručuju da je prava i jedina istina da je Kurti personifikacija brutalnog despotizma i šovinizma, i kao takav je najveća pretnja uspostavljanju evropskih vrednosti i stvaranju zone mira i saradnje na zapadnom Balkanu.

“Kurtijev šovinizam i ideologija mržnje nisu ničim izazvani i nisu reakcija ni na kakvu pretnju, već su anahroni produkt mračne ideje Prizrenske lige koji je potpuno stran savremenom evropskom poimanju društva. Od Kurtija se ne traži ništa drugo nego da Srbima na Kosovu i Metohiji, kao najugroženijoj nacionalnoj zajednici u Evropi i šire, omogući da postoje i da imaju individulna i kolektivna prava kakva su u savremenim demokratijama podrazumevana vrednost” saopšteno je iz Kancelarije.

“Zapadni mediji bi”, ističu iz Kancelarije, “umesto što mu daju prostor za prolivanje patologije i zagađivanje javnog prostora, konačno trebalo da se zapitaju kakve to vrednosti brane kada prave pozitivan publicitet jednoj takvoj opasnoj individui poput Kurtija”.

Comments

Pročitaj još