• Početna>
  • Vesti>

Pič: Važno je da svi prekinu krug kriza i opasne retorike

Specijalni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan, lord Stjuart Pič, pozdravio je napore za deeskalaciju tenzija na severu Kosova i ohrabrio reintegraciju kosovskih Srba u kosovske institucije – saopšteno je iz britanske ambasade, nakon Pičovih sastanaka sa najvišim kosovskim zvaničnicima u Prištini.

Pič se prethodno sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svećljom, gradonačelnikom Južne Mitrovice Bedri Hamzom, te predstavnicima civilnog sektora sa Severa Kosova. 

“Važno je da svi uključeni prekinu krug kriza i opasne retorike i rade na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji” – navedeno je takođe u saopštenju iz britanske ambasade. 

Osmani je, sa druge strane, istakla da Kosovo “nastavlja da bude konstruktivna strana” u odnosu prema dijalogu sa Beogradom.

“Ali srpska strana, kroz napore da destabilizuje Kosovo, pokušava da pomeri fokus sa dijalog” – navela je ona. 

Ona je zatražila da međunarodna zajednica zauzme jedinstven stav prema “destabilizujućim tendencijama Srbije tako što će osuditi takve postupke i ne izjednačavati strane kada je jasno ko je agresor”.

“Prema rečima Osmanijeve, na severu Kosova pravni i pravni poredak osporavaju naoružane kriminalne bande, dirigovane od strane rukovodstava Srbije, koje su na crnoj listi SAD i Velike Britanije” – navodi se u saopštenju. 

Osmani je takođe naglasila da je u nadležnosti kosovskih institucija da u koordinaciji sa međunarodnim partnerima “obezbede vladavinu prava, mir i bezbednost podjednako” širom Kosova i “za sve građane bez razlike”.

“Razgovarano je i o izazovima sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana, opasnosti koju predstavlja uticaj Rusije po bezbednost i napredak i važnoj ulozi NATO-a u sprečavanju i preokretu namera Moskve za naš region. Kurti je rekao da na Kosovu postoji demokratski, pravni, ekonomski i društveni napredak, koji se mora štititi zajedno sa partnerima i saveznicima” – navodi se u saopštenju iz kancelarije kosovskog premijera nakon sastanka Kurtija i Piča. 

Comments

Pročitaj još