• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa godišnje konferencije: Pred nama su teški izazovi, borbu nastavljamo, želimo mir

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je na početku obraćanja svim građanima Novu godinu i predstojeće božićne praznike. “Veliko hvala na razumevanju svega što se zbivalo u prethodnoj godini, veliko hvala na podršci, ne meni i polititičkim partijama, nego svojoj zemlji. Postoje ljudi koji razumeju da je njihova zemlja važnija od lidera i partije”, poručio je Vučić.

Vučić: Pred nama su teški izazovi što se tiče Kosova i Metohije

“Želeli smo mir, na jedvite jade jedva smo ga sačuvali. Ne našom krivicom, ni jedne sekunde nikoga nismo provocirali, osim ako neko kao provokaciju ne vidi to što naše građane na Kosovu doživljavamo kao svoje državljane i kosovo kao deo teritoriju Srbije u skladu sa ustavom Republike. Ni jedan incident ,niti jednostrani potez Srbija nije povukla, a svog ustava nećemo da se stidimo i svog naroda, naprotiv ponosićemo se.

Mi ne možemo da se suprotstavimo velikim silama, mali smo mi. Velika je Amerika, Nemačka, Evropa…Ali danas kako stvari stoje u svetu, šak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, 84 nedvosmisleno priznaje, tri zemčlje nisu načisto a 9 je povuklo priznanje. Možemo li mi njima da se suprotstavimo u Savetu Evrope-teško, možemo li u UNESCO- borićemo se.

“Mi našu borbu nastavljamo i uvek ćemo želeti mir sa Albancima, poštovanje svih sporazuma koje smo potpisali, ne bežimo od ni jednog od šest potpisanih. Albanci i medjunarodna zajednica beže od svih šest i ni jedan ne mogu da poštuju, a mi samo jedan tražimo. Mi ćemo svoju borbu da nastavimo i svako svoj posao, oni ucene i pretnje, a mi da čuvamo svoju slobodu i nezavisnost, svoju Srbiju.

Devet zemalja koje su povukle priznanje Kosova su Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija, Maldivi, upravo je saopštio Aleksandar Vučić – skoro tri nedelje nakon što je najavio da će obelodaniti imena.

Predsednik Srbije je rekao da očekuje dolazak Dereka Šolea 11. ili 12. januara, važnog čoveka u američkoj administraciji.

“On je na višem nivou od svih u Stejt departmentu, a posle toga očekujem dolazak posrednika iz Evrope, spremni smo da razgovaramo o kompromisnim rešenjima, ali to moraju da budu kompromisna rešenja”, rekao je Vučić.

Vučić: Kurs dinara čvrst kao stena

Predsednik Srbije je rekao da je ogroman uspeh postignut po pitanju smanjenja stope javnog duga, i istakao da nije moguće izvući i jedan parametar u ekonomiji, i da je moguće gledati deset različitih parametara. Poručio je, da ne možemo da ne budemo zadovoljni prethodnom godinom, kao i da smo sačuvali finansijsku stabilnost, ekonomiju, rast između 2,3 i 2,5 odsto.

“Dovoljno je da jedan parametar ne valja, a da sve ostalo pada u vodu. Mi sada imamo najnižu stopu nezaposlenosti. Nikada nije bila 8,9 odsto. Uprkos strašnoj situaciji u svetu. Stopa javnog duga je 55 odsto. Takođe, veoma je važno da je kurs dinara čvrst kao stena, od 2012. godine je na 117, ili 118 dinara”, istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija to nikada nije imala.

Comments

Pročitaj još