• Početna>
  • Vesti>

Joanikije: Srbi na KiM su raspeti i okupirani, brutalno im se krše verska i ljudska prava

Foto: Mitropoliija crnogorsko primorska

Sveopšte božićno slavlje obuhata sve Srbe i tada su srpski badnjak i srpski običaji prisutni u domovima svih Srba širom sveta, a posebno u domovima ,,našeg raspetog naroda” na Kosovu i Metohiji, kaže mitropolit crnogorsko-primorksi Joanikije.

To što, kako ističe, trpe Srbi na KiM doživljavamo kao stanje nepravde, stanje okupacije, gde je našem narodu potrebna i vera i snaga da izdrže.

,,I čini se, ako oko nečeg mi Srbi možemo da se složimo je da smo svi zajedo vezani za KiM, sve naše oči uprte su prema našim svetinjama, episkopu, sveštenstvu i narodu na KiM, jer oni nose veliki krst, veliko stradanje, trpe nepravde, ali se ne žale”, naveo je mitropolit u intervjuu za TV Hram.

Kada god ima priliku ide na Kosovo i Metohiju odakle se, ističe, vraća obogaćen njihovom verom i njihovim trpljenjem i optimizmom kako se oni bore i objedinjuju, kako trpe nepravde i kako su odani svetinjama i tradiciji.

,,Daće Bog da se i ova iskušenja razreše, da srpski narod dobije svoja prava na KiM kako god išla politika i svetski procesi. Mi smo vezani za svetinje i naš narod i vidimo da to i nama, koji smo van KiM, mnogo znači što se ta veza ostvaruje”, naveo je Joanikije.

Iz Crne Gore, kaže, svako malo idu autobusi sa narodom na poklonjenje u svetinjama na KiM i vidimo koliko to našem narodu znači.

,,Želimo da naš narod u miru proslavi Božić i Vaskrs, znamo koliko to njima znači, da mogu slobodno da ispovedaju svoju veru u svojim svetinjama… Ipak tamo Crkva i narod žive punim životom. Zahvaljujući Crkvi taj narod živi tamo i ima taj optimizam neviđene snage i intenziteta”, kaže mitropolit.

,,Naš narod je odan svojoj veri i svojoj Crkvi”, kazao je mitropolit i poželeo da ih predstojeći Božić, rođenje Hristovo obasja božjom ljubavlju, da im donese obnovljenje, zajedništvo i slogu.

Mitropolit Joanikije je komentarisao nedavnu zabranu patrijarhu Porfiriju prelazak administrativne linije ka KiM i ukazao da je to za SPC i Srbe na KiM bila veoma važna poseta i da je ta zabrana pokazala koliko je naš narod tamo raspet, koliko trpi i kolika je to nepravda.

Ističe da su tom zabrano brutalno prekršene verske slobode i verskih prava na KiM.

,,To je diskriminacija vrlo širokih razmera, toliko nerazuman potez da će to i prištinske vlasti ubrzo videti i tu odluku povučhi. To je za njih kontraproduktivni potez. Oni time ne mogu ništa da dobiju, samo su pokazali zlu volju prema srpskoj crkvi i srpskom narodu”, jasan je mitropolit Joaniikije.

Comments

Pročitaj još