• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Kurti najveća pretnja miru, ponašanje međunarodne zajednice cinično

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je večeras da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najveća pretnja miru i bilo kakvim dogovorima, dodajući da je cinično ponašanje predstavnika međunarodne zajednice koja kao glavno pitanje postavlja pitanje barikada.

Ivica Dačić je na TV Pink izjavio da su barikade na severu Kosova i Metohije politička borba Srba protiv Kurtijevog terora i za poštovanje Briselskog sporazuma.

“Srbi reaguju na nepoštovanje svega onoga što je do sada potpisano. To je politička borba koju srpski narod vodi, a sada imate pretnje da će to neko silom skloniti. Mislim da predstavnici srpskog naroda odgovorno prilaze svemu ovome, nema incidenata, a to je važno da ne bismo dali nekome povod da opet kažu Srbi su krivi”, rekao je Dačić.

Dodaje da je veoma cinično to što predstavnici međunarodne zajednice ovih nedelja, meseci, a pogotovu poslednjih dana, postavljaju kao centralno pitanje, pitanje barikada, i to u situaciji kada Priština zabranjuje glasanje na referendumu, izborima, šalje svoje specijalne jedinice na sever KiM, odnosno rade sve što je suprotno Briselskom sporazumu.

“U trenucima kada imate ovaj pokušaj sa registarskim tablicama, ubacivanje nekih njihovih Srba u razne organe u Prištini, kada se ruše ljudska prava Srbima, kada im se umesto da im se garantuje ugrožava bezbednost, imate ironiju i cinizam da neko postavlja pitanje barikada kao glavno”, navodi šef srpske diplomatije.

Komenatrišući izjavu Rade Trajković da su barikade podignute jer se Srbi plaše Srba na Kosovu, a ne kosovske policije, Dačić kaže da su to “gluposti” i da ona želi da instrumentalizuje svoju poziciju, odnosno da dokumentuje ono što govori o severu Kosova i Metohije.

“Želi da dokumentuje da je to centar kriminalne grupacije, da su Srbi kriminalci. Da to neko kaže iz Prištine neverovatno je, pa zna se odakle dolazi najveća mafija”, kaže Dačić.

Dodaje da je žalosno da predstavnici srpskog naroda iz Prištine to izgovore i navodi da su barikade legitiman način borbe za zaštitu srpskog naroda.

“Ne znam kako može neko da bude proitv toga. Kosovo svoju samoproglašenu nezavisnost ne može da ostvaruje na delovima gde žive Srbi, jer Srbi to neće”, zaključio je Dačić.

Comments

Pročitaj još