• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Najvažnije je da što pre dođe do deeskalacije sukoba na KiM

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je neizvesno šta će se dešavati sa tzv. Kosovom nakon apliciranja za članstvo u EU i naglasio da je od ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Petera Sijarta dobio obećanje da će glasati protiv.

“Sijarto mi je lično obećao da će glasati protiv! Pitanje je da li će uopšte i biti glasanja ili će predsedavajuća Češka da to postavi kao proceduralno pitanje…”, rekao je Dačić.

Komentarišući dešavanja na KiM ministar je ocenio da je najvažnije da što pre dođe do deeskalacije sukoba na KiM.

“U narednim danima će se raditi na deeskalaciji, a tek onda može da se priča o ozbiljnijim temama koje se temelje na Briselskom sporazumu”. poručio je Dačić i podsetio da je danas sednica Evropskog saveta, da su svi lideri EU na tom sastanku i sigurno će biti reči i o situaciji na Kosovu. Svakako će Lajčak i Borelj da informišu šta se događa, zaključio je ministar Dačić.

Komentarišući sastanak sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, ministar je rekao da je dobro to što se od Eskobara moglo čuti da je Briselski sporazum pravno obavezujući kao i da je formiranje Zajednice srpskih opština hitno pitanje, koje bi trebalo što pre rešiti.

Dačić kaže da nije iznenađen tom izjavom o ZSO i da se takav stav duže vremena ponavlja. On je napomenuo i da je pristup SAD oko tog pitanja veoma korektan.

“Eskobar je upotrebio formulaciju za Briselski sporazum koja ide nama u prilog. Rekao je da je taj sporazum pravno obavezujući. Neki drugi evropski predstavnici nisu toliko čvrsti po tom pitanju. Berbokova mi je rekla da nijedan kosovski premijer neće prihvatiti formiranje Zajednice srpskih opština. Međutim, kada je potpisivan Briselski sporazum Hašim Tači je bio premijer. On ga je potpisao”, podseto je Dačić.

Paradoks je, kako je rekao, da za neke postoji Briselski sporazum, a za neke ne. Dodao je da je predsednik Vučić zato naveo sve međunarodne sporazume i pitao koji sporazum je za njih prihvatljiv.

“Očigledno je to da Priština ne želi da se išta poštuje i tu se dovodi u pitanje i nastavak dijaloga. U papirima Solunskog samita se poziva na Rezoluciju 1244. Sve tvrdnje da sporazumi i rezolucije nisu aktuelni su u funkciji ohrabrivanja Kurtija da ništa ne prihvata i da nastavi svoju agendu”, rekao je ministar.

Dačić je prokomentarisao stav međunarodne zajednice koji se tiče povratka kosovskih Srba u institucije u južnoj pokrajini.

“Nije jednostavna situacija. Srbi nemaju gde niti kako da se vrate u institucije. Predstavnici Međunarodne zajednice su se izjasnili da je trenutno najveći problem Kurti. Smatraju i da dok je Kurti na vlasti neće biti ništa od poštovanja Briselskog sporazuma”, naveo je Dačić.

Comments

Pročitaj još