• Početna>
  • Vesti>

Više od dve decenije niko nije odgovarao za devetnaest ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji

UNS

Evropska federacija novinara, čiji ste generalni sekretar, usvojila je rezolucije Udruženja novinara Srbije o hitnom formiranju Međunarodne komisije za istragu zločina nad novinarima na KiM od 1998. do 2005. godine. Nedavno ste učestvovali na skupu zajedno sa brojnim predstavnicima institucija i medija u Prištini. Da li je neko postavio pitanje, zašto se nije više uradilo na rešavanju pomenutih zločina?

Gutieres: Diskutovali smo o tome sa predstavnicima vlasti na Kosovu i u Albaniji i sa tužiocima i sudskim većima u obe zemlje i tražili smo od njih da neguju saradnju.

Glavni problem je zapravo nedostatak saradnje između Srbije, Kosova i Albanije. Međunarodne organizacije kao, što su K4, EULEKS i UNMIK,  pokrenule su istrage, ali one nisu odrađene na pravi način i prikupljeni dokazi nisu sačuvani. Nijedna od ovih organizacija nije prosledila rezultate svoje istrage vladi.

Na Kosovu nam je rečeno da nemaju pravo da istražuju te slučajeve jer Kosovo nije postojalo u to vreme. Smatram da ne postoji želja vlasti da se uspostavi  saradnja. Imamo četrdeset slučajeva nekažnjavanja u Evropi, od kojih je većina sa Kosova, tako da je to velik problem za nas i zbog toga stalno iznova tražimo saradnju ovih zemalja. Posle naše misije na Kosovu i u Albaniji primetili smo da nema napretka, da se ne radi ništa, a njihov izgovor je da je Srbija ta koja ne želi da sarađuje.

Ono što mi možemo da uradimo je da ponovo pozivamo vlade na saradnju, bez koje nećemo videti napredak. Verujem da ne postoji sumnja u to da svi mi u novinarskoj zajednici želimo razjašnjenje ovih slučajeva. Ali ne zavisi od nas, mi nemamo sredstva da nateramo Vlade da sarađuju.

Pratimo ove slučajeve od usvajanja rezolucije. Lično sam pisao EULEKS-u i UNMIK-u, pokušao da stupim u kontakt sa K4, ali bezuspešno. Nije istina da nismo uradili ništa. Po dva dana smo ispitivali sudstvo i vladu u obe zemlje u vezi sa ovim slučajevima .

Sa obzirom na to da je Udruženje novinara Srbije autor dve rezolucije o zločinama nad novinarima, te da kolege iz srpskih redakcija konstantno rade u teškim uslovima, iz kog razloga UNS nije pozvan na skup?

Gutieres: UNS nije bio pozvan jer je to misija na Kosovu. Ako dođemo u Srbiju na misiju u vezi sa slobodom medija, naravno da ćemo razgovarati sa UNS, NUNS i SINOS. Ali na Kosovu imamo samo jednog člana, AJK.

Pozvao sam UNS-ovo Društvo novinara Kosova i Metohije da postane član EFJ, ali nisu pristali. Kada dođem u neku zemlju, razgovaram sa svojim članovima i podružnicama. Pozvali smo srpske novinare na sastanak i u svojoj izjavi osudili činjenicu da vlada Kosova ne objavljuje izjave na srpskom jeziku i izjava naše misije je bila na srpskom.

Nije tačno da nismo uzeli u razmatranje ono što se desilo na Severnom Kosovu. UNS treba da kritikuje svoju vladu, i nedostatak saradnje između vlade Srbije i vlade Kosova, a ne EFJ jer mi nemamo moć da nametnemo međunarodnu saradnju. Samit u Prištini je organizovala Platforma, odnosno petnaest partnerskih organizacija zajedno, od kojih je nas sedam bilo u misiji.

Razmatrali smo položaj novinara iz regija srpske manjine, to se nalazi u našoj izjavi, razgovarali smo o tome. Tokom konferencije u Prištini imali smo i prevod na srpski. Šokiran sam izjavom UNS-a da nismo uradili ništa po pitanju nekažnjivosti.

Comments

Pročitaj još