• Početna>
  • Vesti>

Vučić u Oslu: Norvežani ponudili tri rešenja za energetiku, potrebne promene u javnim preduzećima

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Oslu da je sa norveškim domaćinima razgovarao o Kosovu i Metohiji, ali i priorotetno o bilateralnim odnosima, pre svega u energetici, u kojoj, kaže, moramo da ostvarimo značajan napredak, u čemu mogu da nam pomognu partneri iz Norveške. Norvežani su ponudili tri rešenja, koja podrazumevaju velike promene u javnim preduzećima.

“Razgovarali smo o svim važnim temama, za nas je pitanje KiM od ogromnog značaja. Razgovarali smo suštinski o tome, jer Norveška bolje, tačnije i preciznije od svih, dijagnostikuje stanje na terenu, razume situaciju i prati sve. Oni su neko ko čuva mir u 20. i 21. veku, po završetku višedecenijskih sukoba koje su imali i to poštuju”, rekao je Vučić u izjavi novinarima, posle razgovora sa zvaničnicima u Oslu.

Bilo je, kaže, reči o poslednjim razgovorima o KiM i rezultatima dogovora, o neophodnosti da se sačuvaju mir i stabilnost, te o procesu dijaloga.

“Ja, kao i obično nisam prebacivao krivicu na drugu stranu, već sam se trudio da ukažem koliko je više poverenja potrebno da na drugačiji način razgovaramo o budućnosti. Oni će nastaviti da prate taj proces”, rekao je Vučić i dodao da je Norveška zainteresovana i za situaciju u BiH.

Preneo je da su, prioritetno, razgovarali o bilateralnim odnosima, najviše u vezi sa energetikom.

“Ministarka Dubravka Đedović imala je svoje razgovore, večeras imamo skup sa kompanijama i savetnicima zainetersovanim da pomognu ili da ulažu u našu zemlju. Video sam kod svih sagovornika ogromnu zainteresovanost za rešavanje energetskih problema ne samo u Norveškoj, već i u Evropi, na Zapadnom Balkanu, i razgovarali smo kako da u regionu zajednički rešavamo probleme”, rekao je Vučić.

To su, kaže, pitanja kako obezbediti napredak i velika ulaganja, kako da uložimo u obnovljive izvore energije, da bi nam bili čistiji voda vazduh.

“To nije pitanje jednog dana, već godina pred nama”, ukazao je Vučić i naveo da je za više obnovljivih izvora energije potrebeno obezbediti balans, izgraditi hidrocentrale…

Zato nam je, kaže Norveška od izuzetnog značaja, ukazujući da je norveški Ristad, najbolji tim u svetu.

Vučić: Nemam previše nade, već strah od budućih događaja

Predsednik Srbije izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će primorati Srbiju da nešto prihvati, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano.

Na pitanje čemu možemo da se nadamo u budućim pregovorima između Beograda i Prištine, imajući u vidu izjavu Aljbina Kurtija da je za njega pitanje statusa Kosova završeno još u julu 2010. godine kada je Srbija postavila pitanje Međunarodnom sudu pravde, Vučić je rekao da se ne nada previše već da strahuje od budućih događaja.

“Ako Kurti kaže da je za njega završeno pitanje statusa, dobro. Ja sam mu zahvalan jer je i za mene pitanje statusa završeno. Ja na jednom važnijem aktu baziram tu svršenost statusnog pitanja, a to je povelja UN i Rezolucija 1244 UN, tako da ako je to u pitanju, onda mogu samo da kažem da nemam previše nade, već samo strah od budućih događaja”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Oslu.

“Moramo da budemo uspešni u energetskom sektoru” 

“Mnogo teških stvari je pred nama, ali to moramo da uradimo da bismo bili uspešni u energetskom sektoru kao u drugim, na primer u javnim finansijama. Moramo u tome da se takmičimo, ne samo za ovu zimu. To nije samo pitanje nafte i gasa, već kompletne mreže. Mnogo toga moramo da uradimo kod sebe, u svojim navikama, da uložimo novac i radićemo na tome, da obezbedimo budućnost građana Srbije”, poručio je Vučić.

Primetio je da uz ulaganja u čistije izvore energije, moramo da pronađemo način da sačuvamo svoje resurse.

“Ne možete da koristite srpski vetar, sunce, naše tlo, zemlju, a da možete jednako da izvezete u bilo koju zemlju. Obaveza je da to ostane u Srbiji, mora da postoji uvek preče pravo, po normalnim, racionalnim, cenama na zašu zemlju, pa sve drugo. Ako možete da se uklopita, a ako ne da nađemo nekoga ko može da se uklopi u to”, rekao je Vučić.

Potrebne promene u javnim preduzećima

Predsednik Srbije potvrdio je da je završena studija o razvoju energetskog sektora i preneo da su Norvežani ponudili tri rešenja, koja podrazumevaju velike promene u javnim preduzećima.

Kako je preneo novinarima u Oslu, studija je napravljenana nekoliko stranica i to jednostavno, precizno, bez filozofije za razliku od naših strategija koje se, kako kaže, pišu na 200 strana.

“Kod nas je to spisak lepih želja i ono što se nekome dopada, ali je najmanje šta je to konkretno što treba da uradimo. Ovde su jasno rekli šta treba da se uradi, šta da se promeni ukoliko hoćemo da budemo uspešni. Ovo vam je kratkoročno, ovo vam je srednjeročno, ovo dugoročno i to je to na nekoliko stranica”, ispričao je predsednik.

Ističe da su prvi koraci bolni, a jedan od onih koji nije lak jesu velike promene u javnim preduzećima.

“Dovestio ljude sa različitim načinom razmišljanja” 

Predsednik ističe da su samo za jedno od naših četiri ili pet glavnih preduzeća u sferi energetike rekli da nije neophodna promena rukovodstva, dok su za sve ostale rekli da moramo da promenimo ljude, da dovedemo ljude sa različitim načinom razmišljanja.

Na pitanje kada bi to trebalo da se uradi, Vučić kaže da je trebalo juče. “U najkraćem mogućem periodu, ali moramo da znamo šta želimo”, dodao je Vučić.

Kako kaže, Norvežanima je srpska delegacija ponudila da nekog od njihovih ljudi pošalju da preuzmu izvršnu funkciju, što oni ne rade i pretpostavlja da ne žele da urade.

“Ali, time smo želeli jednu stvar da pokažemo da, za razliku od svih drugih na političkoj sceni Srbije, nama to nije mesto za otimanje para i za partijsku kasu ili da bude partijska prćija, nama je to mesto koje treba da bude uspešno preduzeće koje u budućnosti treba da donosi profit i dobrobit Srbiji”, kazao je predsednik Vučić.

Comments

Pročitaj još