• Početna>
  • Vesti>

Rama: Verujem da će do međunarodnog priznanja Kosova doći “pre nego kasnije”

Foto: Reporteri

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da veruje “da će doći do potpunog međunarodnog priznanja Kosova i da će biti zastupljeno na svakoj instanci celokupne, opšte organizacije sveta”.

Na zajedničkoj sednici poslanika iz Prištine i albanske skupštine, povodom obeležavanja 110. godišnjice nezavisnosti Albanije, Edi Rama je rekao da “veruje da će do konačnog priznanja doći pre nego kasnije”.

“Kosovo neće čekati, onoliko dugo koliko je čekao da proglasilo svoju nezavisnost, da konačno bude međunarodno priznato i da bude prisutno u svakoj instanci celokupne opšte organizacije sveta u kojoj mi uživo”, rekao je Rama u Tirani.

U trenutku kada je za govornicu izašao albanski premijer, poslanici opozicione Demokratske partije koji podržavaju Saljija Berišu, napustili su skupštinsku salu.

Pre Rame, poslanicima se obratio premijer u Prištini Aljbin Kurti, rekavši da bi trebalo češće da budu zajedno, “da se mešaju u pitanja jedni drugih, ali da ne smetaju”.

“Naš prostor, kultura i privreda nisu feudi koji nekome pripadaju, ali svi moramo da stavimo kamen u ovaj dvorac. Trebalo bi da budemo češće zajedno, ne samo na proslavama. Moramo da delimo ideje jedni sa drugima i da prihvatamo kritike jedni drugih, tako da radimo jedni sa drugima”, rekao je Kurti, a prenose mediji na albanskom.

Predsednik skupštine u Prištini Gljauk Konjufca optužio je Beograd da se bori protiv Albanaca iznutra i spolja, tvrdeći da “što su Kosovo i Albanija bliže, to je lakše zaštititi interese nacije”.

“28. novembar pripada Albaniji koliko i Kosovu, dakle pripada svim Albancima. Kada smo bili potlačeni i živeli pod jugoslovenskim terorom, naš nepobedivi narod je u životu održavala ljubav prema svojoj zemlji, naciji i albanskom jeziku. Put je bio dug i nimalo lak. Dva događaja su bila važna, dolazak demokratije u Albaniju i oslobođenje Kosova nekoliko godina kasnije”, rekao je Konjufca.

Dodao je da ih je iskustvo naučilo da razmišljaju o izazovima sa kojima se suočavamo.

“Današnji svet je manje bezbedan nego juče kao rezultat ruskog napada na Ukrajinu. Jedina država koja je povezana sa Rusijom je Srbija, ona se bori protiv nas iznutra i spolja, ne birajući sredstva, od diplomatije do finansiranja koja su vezana za kriminal. Što su Albanija i Kosovo bliže jedno drugom, lakše je zaštititi vitalne interese našeg naroda”, naveo je Konjufca.

Predsednica Skupštine Albanije Ljindita Nikola, smatra da “Albanija i Kosovo kao dve političke etničke grupe Albanaca na Balkanu i sa težnjom ka evropskim integracijama moraju da dele odgovornost za opredmetljivanje volje Albanaca, da se državne granice između dve zemlje, ali i sa susednim državama transformišu u formalne granice”.

Povodom dana zastave Albanije, institucije u Prištini proglasile su 28. novembar neradnim danom.

Comments

Pročitaj još