• Početna>
  • Vesti>

FSK se žali FIFA zbog zastave sa natpisom ’’Nema predaje’’

(Foto Instagram@Rodoljublje)

Fudbalski savez Kosova je saopštio da je podneo žalbu FIFA-i zbog “agresivnog postupanja” reprezentacije Srbije, koja je postavila zastavu Srbije sa mapom Kosova na njoj u svlačionici srpskog fudbalskog tima u Kataru pre jučerašnje utakmice Srbija – Brazil u okviru Mundijala.

Kako navode iz kosovskog Fudbalskog saveza, pre utkamice Srbije sa Brazilom u srpskoj svlačionici je postavljena zastava na kojoj je bila karta Kosova u bojama srpske zastave i natpisom “Nema predaje”.

“Ovakvim aktima šovinizma nije mesto na sportskoj priredbi, a još manje u objektima u kojima se održava najveći događaj svetskog fudbala, pa FSK, kao ravnopravan sa svim ostalim članicama FIFA, zahteva od ove institucije da preduzme mere sankcionisanja protiv postupaka koji podstiču mržnju među narodima i koji su protiv ljudskih vrednosti. Fudbal, kao najpopularniji sport na svetu, prenosi vrednosti jedinstva, dok se ovaj agresivni čin ne poklapa sa takvim vrednostima, pa mora biti kažnjen”, poručili su iz FSK-a.

“Svetsko prvenstvo bi trebalo da bude mesto gde prevladavaju pozivi na mir”, smatraju u FSK, a ne da se koristi za “raspirivanje mržnje među narodima, dok se Evropa i svet suočavaju sa velikom krizom kao rezultatom ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini”.

“Kosovo je nezavisna i demokratska država, sa maksimalnim poštovanjem ljudskih prava i prihvaćena od najmoćnijih država sveta i kao takva će nastaviti svoj put, bez obzira na provokacije poput ove poslednje. Međutim, neprihvatljivo je da ovaj čin prođe u tišini, stoga snažno zahtevamo da FIFA striktno primenjuje svoja pravila i kazni FS Srbije zbog ovog agresivnog postupka i protiv vrednosti koje fudbal prenosi”, naveli su iz FSK-a.

Comments

Pročitaj još