• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Bitno da je ova kriza zaustavljena, ali problem nije rešen

Foto: Tanjug

KM tablice će ostati u upotrebi i moći će da se produži registracija, ali se neće izdavati nove. Reč je o privremenom rešenju jer problem nije rešen, kako za tablice tako ostaje i pitanje Zajednice srpskih opština bez čijeg osnivanja se Srbi neće vratiti u institucije, rekao je za RTS predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

“Borelj je rekao da se treba vratiti normalizaciji odnosa koji se očigledno različito shvata u svetskim centrima. Čini se da je Priština u dogovoru sa nekim zemljama namerno napravila problem sa tablicama kako bi nas naterali da razgovaramo o toj temi. Nije problem da razgovaramo, ali je početna osnova da se razgovara o priznanju lažne države Kosovo u startu pogrešna i neće biti prihvaćena sa naše strane”, rekao je Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM kaže da je potrebno da vidimo dela, a ne samo reči kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

“Nemačka očigledno ima neki svoj predlog i viđenje kako bi to trebalo da izgleda. Razlika je u nadležnostima kakve treba da ima ZSO. Mi nećemo pristati da ZSO nema nikakav značaj kako želi Priština”, kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, bitno je da je ova kriza zaustavljena u daljoj eskalaciji, jer već imamo gomilanje prištinskih policisjkih snaga na severu KiM.

“Naša strana bi morala da insistira na povlačenju svih specijalnih parapolicijskih snaga sa severa Kosova. Bez odobrenja komandanta Kfora i predsednika četiri opštine sa severa oni nemaju šta tamo da traže. Sve to stvara opasno okruženje za srpski narod”, rekao je Drecun.

Komentarišući ulogu SAD u postizanju dogovora oko tablica, Drecun kaže da je uticaj SAD  uvek bio presudan kada je reč o KiM. Smatra da je veći problem nemačka pozicija.

“SAD ima fleksibilniju poziciju i politički je racionalnija, ali to ne znači da će oni odustati od nezavisnosti Kosova. Naš predlog je poslat u Brisel, u njemu jasno piše da mi nećemo prihvatiti lažnu državu Kosovo i da nećemo dozvoliti da bude primljena u UN i druge međunarodne orgaizacije. Treba videti kakve korake će preduzeti Borelj, on je njavio nove sastanke sa delegacijama Beograda i Prištine. Ako Kurti nastavi sa insistiranjem na razgovorima o priznanju to će voditi u dalju eskalaciju i tenzije”, rekao je Drecun.

Govoreći o jučerašnjim skupovima srpskog naroda na KiM, Drecun je rekao da je sa njih poslata jasna poruka da će se odupreti daljem teroru Prištine.

“Protesti imaju veliku političku težinu i njih ne mogu da ignorišu ni Priština ni međunarodna zajednica. Ne može da se ignoriše da tamo postoji ceo jedan narod koji je potpuno obespravljen i ugnjetavan od strane Prištine”, rekao je za RTS Milovan Drecun.

Comments

Pročitaj još