• Početna>
  • Vesti>

Podrška severu Kosova iz Štrpca: Srbi su jedinstveni u borbi za miran život

”Vučiću čuvaj Srbe i mir”, ”Podrška našoj braći sa severa”, ”Stop nasilju nad Srbima”, ”Sloboda za našu braću”, ”Mi samo želimo mir” danas su bili slogani pod kojima je oko hiljadu meštana opštine Štrpce ponovo izrazilo nezadovoljstvo zbog represije koju konstantno trpi od strane prištinskih vlasti, kao i celokupne situacije na Severu Kosova kojom se teži iseljavanje Srba sa ovih prostora.

Gradonačelnik opštine Štrpce, Dalibor Jevtić je obraćajući se okupljenim meštanima kazao da Srbi više neće trpeti nikakav vid nasilja.

”Borićemo se demokratski i na miran način, koliko god nas Kurti predstavljao kriminalcima i ne znam kako nas još i ne naziva, mora da zna da imamo snagu ogledanu u jedinstvu i zato svaki Srbin koji živi južno ili severno, mora da digne svoj glas protiv zuluma, protiv nasilja i protiv svega onoga što danas aktuelna Vlada Kosova radi. Želimo samo da budemo svoj na svome i da ostanemo i opstanemo ovde, nikog neugrožavajući”, kazao je gradonačelnik Jevtić.

Jevtić je sa skupa poslao poruku mira, poruku jedinstva ali i poruku podrške sunarodnicima na severu Kosova koji se danas suočavaju sa velikim pritiscima.

”Pozivam sve one koji su odgovorni za bezbednost, sigurnost i slobodu da urade svoj posao i da utiču na one koji danas u Prištini donose jednostrane odluke, da prestanu sa time” i istakao da je opština Štrpce prošla ni zbog čega kroz najveći vid represije-”Zatvorili su nam Privremeni organ i dan danas drže našu braću u pritvoru, pokušavajući na različite načine, sejući strah da učine to da mi napustimo ove prostore”, kazao je on.

Student Pravnog Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Magdalena Račićević je postavila pitanje svim relevantnim faktorima na Kosovu, zašto Srbi smetaju?

”Ne postoje reči koje mogu dovoljno da opišu sve ono što osećamo zbog svega što se poslednjih meseci dešava. I pitamo se zašto? Zašto smetamo, zašto žele da nas proteraju sa naših vekovnih ognjišta? Samo zato što smo Srbi? Kao neko ko studira u Kosovskoj Mitrovici želim da poručim odavde, iz našeg Štrpca, punu podršku našim sunarodnicima na severu Kosmeta. Znam da trpe veliku nepravdu i pritiske. Znam i saosećam se sa njima jer smo i mi ovde prolazili i prolazimo i pritiske i napade i razne nepravde. Danas naše sestre u Kosovskoj Mitrovici podižu svoj glas protiv zuluma koji im se nameće i zato im odavde pružamo punu podršku! Danas su i moje kolege od Štrpca do Leposavića, od Metohije do Pomoravlja, jedinstveni i složni baš kao i srpski narod. To je naša najveća snaga!”poručila je Raičević.

Na skupu je iskazano najveće poverenje državi Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, rečima ”Verujemo mu zato što se bori za mir i nadamo se da će naći načina da se obezbedi sigurnost, da se sačuva život, da studenti studiraju kako bi sutra radili i ostali ovde.”

Comments

Pročitaj još