• Početna>
  • Vesti>

Kurti potvrdio da su u toku pregovori oko registarskih tablica

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je da je njegov zamenik Besnik Bisljimi u stalnoj komunikaciji sa Briselom kako bi se rešilo pitanje registarskih tablica.

Kurti navodi da bi u narednim danima trebalo da se vidi da li će pregovori biti uspešni. On je to izjavio u Estoniji, gde se sastao sa tamošnjim premijerom, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Ima 9.000 automobila sa nelegalnim srpskim registarskim oznakama. To je manje od 10 odsto automobila u vlasništvu Srba na Kosovu, tako da je mali broj Srba koji odbija RKS registarske tablice”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer ocenjuje da je Beograd “naredio Srbima na severu Kosova da izađu iz kosovskih institucija”.

“Dajemo sve od sebe da očuvamo zakone i ustavnost naše zemlje, s jedne strane, i mir i sigurnost, s druge. Optimista sam, ali pristup Beograda je prilično destruktivan, a narednih dana videćemo koliko ćemo biti uspešni u ovim novim pregovorima”, naveo je Kurti.

Nova kriza na relaciji Priština – Beograd je nastala nakon što su pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije protiveći se odluci kosovske vlade o preregistraciji vozila sa KM tablicama, koje izdaju organi Srbije.

Comments

Pročitaj još