Saracin: Nema francusko-nemačkog plana, već evropskog

Foto: Printscreen

Specijalni nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da ne postoji francusko-nemački plan o pregovorima Beograda i Prištine, već da je u pitanju, kako je naglasio, evropski plan.

Manuel Saracin je za RTK izjavio da već mesecima govori da je plan za dijalog o Kosovu i Metohiju evropski, a ne francusko-nemački.

Nemački zvaničnik je rekao i da ne veruje da su verzije plana objavljene u pojedinim medijima tačne.

Saracin je naveo da ne može da govori o detaljima kada je reč o tom dokumentu i da jedino što može da kaže jeste da su sadržaj plana i diskusije koje se o njemu vode korisni i da pomažu da se ubrza put ka EU.

“Pravo vreme da se počnu pregovori o ZSO”

Nemački zvaničnik ističe da je pravo vreme da se počnu pregovori o Zajednici srpskih opština.

“Zajednica opština sa srpskom većinom je stvar dijaloga i pravo je vreme da se počnu razgovori da se izvuku glavni koncepti, da se pokaže da to nije tabu tema o kojoj će vlada (u Prištini) razgovarati”, izjavio je Saracin.

Saracin je dodao da se pritisak vrši na obe strane, i na Beograd i na Prištinu.

“Obično vršimo pritisak na obe strane i mislim da je to važno reći”, rekao je Saracin, preneo je prištinski Reporteri.

Upozorio je da vreme ističe i da ne vidi nikakvo rešenje na horizontu.

“Za mene je ključna stvar tražiti više vremena, ne bi trebalo uvek da bude ovako, ali u ovoj konkretnoj situaciji značajno je da se izvučemo iz te vremenske zamke koja je na izmaku”, zaključio je nemački zvaničnik.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je ranije danas da ne postoji nikakav novi predlog za rešenje krize na severu KiM i da je na stolu predlog o kojem je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj u ponedeljak govorio na konferenciji za novinare, a razgovori o njemu su u toku.

Comments

Pročitaj još