• Početna>
  • Vesti>

Vlada imenovala novog v.d. direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovorima sa Prištinom

Vlada Srbije odlučila je na sednici održanoj 10. novembra ove godine da razreži dužnosti prethodnog i imenuje novog vršioca dužnosti direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom (KORD).

Razrešen je dosadašnji v.d. direktora Miloje Zdravković.

Na istoj sednici Vlada Srbije je rešenjem za novog v. d. direktora ove Kancelarije imenovala Milana Ravića.

Odlukom koju potpisuje premijerka Ana Brnabić, Ravić je imenovan na šest meseci.

Ravić je, kako je javio Tanjug, od 2015. godine radno angažovan u KORD-u, a od prve polovine 2021. godine nalazio se na mestu šefa Odseka za pripremu, praćenje i koordinaciju pregovaračkog procesa sa Prištinom.

Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom formirana je još 2015. godine. Za prvog vršioca dužnosti ove Kancelarije, takođe na šest meseci, tada je imenovan brigadni general, Dragan Vladisavljević.

Ova Kancelarija je po svom osnivanju delovala nezavisno od Kancelarije za KiM, odnosno bez ingerencija jedne nad drugom, ali sa planom da tesno sarađuju.

U vreme kada je ova Kancelarija oformljena, direktor Kancelarije za KiM bio je sadašnji ambasador u SAD-u, Marko Đurić.

Đurić je početkom marta 2015. godine najavio da je Vlada odlučila da formira Kancelariju za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, kako bi „ojačala sve tehničke i koordinacione državne kapacitete i okupila sve ljude koji su radili na tim poslovima u jedinstveno telo“, čime bi pregovori Beograda i Prištine bili što „efikasniji i što urednije vođeni“.

Kako je naš portal izvestio ubrzo po osnivanju, ova Kancelarija je osnovana s ciljem obavljanja stručnih i operativnih poslova u vezi sa pregovaračkim procesom u Briselu, kao što je sprovođenje postignutih dogovora, priprema predloga i sprovođenje akata Vlade koji se tiču pregovora, koordinacija sa ostalim institucijama i organizacijama u vezi sa procesom pregovora, sve do sprovođenja akata koje je donela vlada, ali i sama tehnička podrška timu za pregovore, te, u slučaju potrebe, i pravo da vladi predlaže materijale.

Comments

Pročitaj još